– I løpet av neste år må vi regne med en rente på rundt 3 prosent, mener sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets.

Renteøkningen onsdag fra 2 til 2,25 prosent er ikke uventet. Så godt som alle analytikere gikk ut fra at sentralbanksjef Svein Gjedrem ville sette opp renten nå, etter at den ble holdt uendret på det forrige rentemøtet i september.

– Vi kan regne med at banken setter opp renten med 0,25 prosentpoeng i mars, og at renten om et år vil være på 1 prosentpoeng mer enn den er i dag, sier Bruce til NTB.

Han mener renten neppe bli satt opp med mer enn 0,25 prosentpoeng hver gang, og det vil gå noen rentemøter mellom hver økning.

Veksten i boligprisene og husholdningenes låneopptak tilsier en renteøkning for å dempe presset i økonomien, mens faren for en sterkere kronekurs trekker i motsatt retning.

Gradvis økning

– Utsiktene og analysene taler for en gradvis økning i renten mot et mer normalt nivå, men vi venter at tilpasningen vil skje i små og ikke hyppige skritt. Anslagene i denne rapporten kan tilsi at renten vil øke med om lag ett prosentpoeng i løpet av det neste året, skriver sentralbanksjef Svein Gjedrem i en kommentar.

I juni endret sentralbanken styringsrenten for første gang på halvannet år ved å heve den med 0,25 prosentpoeng.

Ifølge en pressemelding fra Norges Bank er veksten i produksjonen sterk og kan isolert sett tale for en raskere økning i renten framover. Renteøkning ville redusere risikoen for økende kostnadsvekst og oppbygging av gjeld.

På den annen side vil en forsering av renteoppgangen øke risikoen for sterkere kronekurs, som svekker eksportindustrien.

Økt inflasjon

Norges Bank la også fram sin inflasjonsrapport onsdag. Kjerneinflasjonen, hvor energivarer og avgiftsendringer er fjernet fra prisveksten, er et av de viktigste nøkkeltallene i forhold til Norges Banks rentesetting. Sentralbanken anslår kjerneinflasjonen til å øke gradvis fra knappe 1,5 prosent i dag opp mot 2 prosent i begynnelsen av 2007. Det er utsikter til at inflasjonen vil nå målet om 2,5 prosent i 2008. Den pengepolitiske strategien til Norges Bank er at styringsrenten bør ligge på mellom 2 og 3 prosent til neste inflasjonsrapport legges fram 16. mars neste år. Dette avhenger av at den økonomiske utviklingen blir om lag som anslått.