KRISTIANSAND: — Jeg føler meg rett og slett dolket i ryggen av politikerne. Alle båthuseierne handlet i god tro da de satte inn et større vinduer eller bygde noen ekstra bryggemeter. Hva er takken for at vi opparbeidet og kostet en gangsti og trapper, der allmennheten fritt kan ferdes på våre private eiendommer? spurte formann Frank Holvik i Løvigen Bådhusforening.

Geir Hille fulgte opp og minnet politikerne om at det ikke er bygd utenfor det regulerte området.

— Alt arbeidet som er gjort på båthusene etter at de ble godkjent er kun meldepliktig. Kommunen kan derfor ikke i etterkant komme og si at det skulle vært søkt om dette, hevdet Geir Hille.

Møtet i byutviklingsstyret én time senere skulle vise at båthuseiernes argumentasjon hadde prellet av på samtlige politikere. Politikere fra samtlige parti gikk inn for at alle ulovlige byggearbeider må fjernes.

— Det er klart vi er skuffet. Jeg hadde forventet at politikerne etter å ha vært på befaring hadde kommet oss litt i møte. Nå risikerer flere av båthuseierne å måtte punge ut med titusener av kroner for å rive brygger, bytte vinduer og fjerne terrasser, sier Frank Holvik.

Lederen i båthusforeningen merket seg den ampre stemningen som oppstod mellom hans medlemmer og flere av naboene under befaringen med byutviklingsstyret. Beskyldninger om bråk og et privatisert og lite tilgjengelig område ble kastet fram.

— Vi ønsker et godt naboforhold, og vil jobbe for det også i tiden fremover. At det kan bli litt lyd når folk sitter ute en varm sommerdag er vel forståelig, men dersom naboer fratas nattesøvnen, bør de jo få lov å si fra, sier Frank Holvik.

Innrømmer feil

Formannen i båthusforeningen innrømmer at de nok har operert litt på siden av regelverket, men synes ikke de fortjener å nærmest bli kriminalisert. Han mener også plan- og bygningsetaten må ta sin del av skylden for situasjonen som har oppstått, ved ikke å ha gitt klare retningslinjer som utbygger og båthuseiere kunne forholde seg til.

Etter møtet i byutviklingsstyret hersket det galgenhumor mellom båthuseierne. «Er det noen som vil kjøpe billige terrassebord?» var det første en av dem sa da han forlot tilskuerbenken i kommunens møtelokale i Tollbodgaten.

Få av båthuseierne ønsket etter møtet å snakke med Fædrelandsvennen, som de mente hadde tatt parti i saken.

— Politikere og andre som snakker så fint om allmennhetens rett til ferdsel i strandkanten, bør tenke på at området før det ble bebygd båthus var bratt, ulendt og helt utilgjengelig for folk, sier Berit Toppstad, som er en av båthuseierne.

torbjorn.witzoe@fedrelandsvennen.no