FARSUND: — Dette arbeidet varer i tre måneder. Deretter kommer en lengre analysefase, sier assisterende direktør med ansvar for utforsking i Norge, Nils Telnes, i Norsk Hydro til Fædrelandsvennen.

I går orienterte han politikerne i Farsund om Hydros planer. De fikk ingen løfter om nye arbeidsplasser og landbaserte anlegg i forbindelse med fremtidig oljeutvinning, slik de håpet.

— Kanskje tilfører vi Farsund noe. Men garantier kan ikke gis. Alt avhenger av hva vi finner under havbunnen, sier Telnes. - Dessuten går den teknologiske utvikling så fort at det slett ikke er sikkert vi trenger landanlegg i forbindelse med utvinning om noen år.

Telnes viser til Ormen Lange, hvor alle anlegg legges på selve havbunnen. Opprinnelig var det tenkt leteboring i Farsundbassenget fra 2005/2006. Hydro har nå utsatt dette til 2007. — Grunnen er enkel. Vi tok ikke sjansen på å gjennomføre de seismiske undersøkelsene nå til vinteren. Man gambler ikke med 90 millioner kroner. Derfor venter vi til mai. Da er været bedre og sjøen roligere. Denne utsettelsen forskyvet også leteboringen, sier Telnes.

Hydros to leteblokker ligger fire mil sydvest av Lista, og på 150 til 200 meters havdyp. Hydro håper å finne et oljefelt som er dobbelt så stort som Norne, eller vel så det.

— Farsundbassenget er spesielt. Sannsynligheten for funn er ikke stor. Men geologien er slik at hvis man først gjør et funn, er det snakk om en stor forekomst, sier Telnes. Han opplyser at Hydro håper å finne et felt på pluss minus en milliard fat. Med en oljepris på 30 dollar fatet og gårsdagens dollarkurs, skulle det bli litt over 210 milliarder kroner av det. ODD I. R. ULEBERG