KRISTIANSAND: — Dette er en merkedag for det fargerike fellesskapet på Hånestangen, gliser Jørgen Mølbach (34).Fylkesmannen fastslår at det ikke skal gjøres forskjell på Jørgen Hattemaker og Kong Salomo, dermed slipper han å skifte fra sorte til røde takstein.Naboene i det fornemme strøket så rødt da jyplingen i nummer 85 la sort tak i fjor, og de klaget ugjerningen inn for kommunen.Bestemmelsene for Hånestangen sier nemlig at det skal tekkes med «rød enkeltkrum teglstein», noe byggfirmaet hadde oversett. Naboene fikk byutviklingsstyrets samtykke, men nå omgjør Fylkesmannen avslaget. Splittet beboerne

— Jeg står på at huset gjør seg best med sorte takstein, sier Jørgen Mølbach, som nå slipper å skifte tak til en pris av 150.000-200.000 kroner.Det har vært delte meninger i nabolaget på Hånestangen, selv om et flertall har ønsket samme farge som på eget tak - altså rødt.Tidligere er det bare én mann som har fått dispensasjon, bildekunstner Kjell Nupen, som la sort sinkpapp på sin bolig i nummer 99 for fem år siden.Plan- og bygningsetaten mente dette var uten betydning, siden Nupens bolig ligger isolert fra selve boligfeltet. Fylkesmannen tenker stikk motsatt, og finner at et avslag ville vært «usaklig forskjellsbehandling» i forhold til den mer kjente naboen.«Fylkesmannen kan ikke se at ulik lokalisering innenfor en husgruppe gjør to eiendommer usammenlignbare. ({hellip}) Dispensasjonssaker for takstein på Hånestangen 99 og Hånestangen 85 er følgelig rettslig og faktisk sammenlignbare. Kommunen har behandlet sakene ulikt, uten at Fylkesmannen kan se at dette har en saklig begrunnelse.», heter det i det endelige vedtaket. Stryker bestemmelsen?

— De bruker Nupen, ja. Til en viss grad har jeg sans for den, sier leder Hans Otto Lund (H) i byutviklingsstyret.Han var blant flertallet som fryktet saken ville danne presedens. Det har den nå gjort.- Må bestemmelsen fjernes?- Det må vi diskutere. Det mest riktige blir å fjerne regelen. Det er skapt presedens, og vedtaket kan bli brukt i hver eneste sak. Har ikke administrasjonen nok å gjøre, om ikke det skal bli flere dispensasjonssaker? Dessuten er det ikke så mange tomter igjen på Hånestangen, svarer Lund.Han har fortsatt forståelse for at byggesaksavdelingen avslo søknaden. - Nupens bolig ligger jo helt inne i enden. Så har du dette med tilgivelse og tillatelse, som vi er opptatt av.Fylkesmannen vektlegger at de aller fleste i strøket har brutt to av tre bud. De har lagt dobbeltkrummede betongstein, riktignok røde.«Flere boliger i den gruppen Hånestangen 85 tilhører har imidlertid ikke helt røde takstein, men takstein med antikk farge (spraglet rødt og mørkt)» bemerkes det i vedtaket.Etaten har sett gjennom fingrene med det, noe Fylkesmannen finner «meget uheldig» av hensyn til likebehandling.