For å se videoen må du ha programmet Windows Media Player. kristiansand: — Halve huset er utbrent. Vi kommer til å holde på med etterslokking utover kvelden, sa varabrannsjef Egil Pedersen drøyt klokken 20 i går kveld, der han sto utenfor eneboligen i Elgstien 70 på Søm i Kristiansand. Flammene som hadde stått høyt til værs en halv time før, hadde gitt seg.

Og brannfolkene var sikre i sin sak: Bortsett fra at huseieren på 68 år var litt medtatt og fikk assistanse i en parkert ambulanse, var ingen personer kommet til skade.

— Det begynte i kjelleren. Jeg så at eieren brukte sitt eget brannslokkingsapparat. Hadde jeg hatt et selv, eller hadde jeg funnet denne koblingen til hageslangen min litt tidligere, så hadde sannsynligvis dette vært unngått. Han klarte nesten å slokke før ilden tok fatt for alvor, sa nærmeste nabo Reidar Bjorvand, og viste fram koblingen som altså hadde dukket opp - for sent.

Bjorvand var ellers glad for at ingen av hybelboerne i Elgstien 70 hadde vært til stede da brannen startet. Kun eieren var i huset.

— Det er det tredje huset som brenner i nabolaget. Ett er bygd opp igjen etter at det brant for et par år siden. Det var også i Elgstien. Og bare for noen måneder siden brant et annet hus like ovenfor her, fortalte Johan W.F. Beek, som har et hus mellom Elgstien 70 og sitt eget.

I går var Beek med på å redde ut en bil av nyere modell fra eneboligen som sto i brann.

— Vi så hva som skjedde og fikk kjørt den i sikkerhet før garasjedelen av huset ble overtent, fortalte han.

En annen nabo var ellers kritisk til brannvesenets utrykningstid.

— De må ha brukt mellom 15 og 20 minutter fra de ble varslet og til de kom. Den første brannbilen som ankom, var attpåtil en stasjonsvogn uten nødvendig slokkeutstyr, mente han.

En telefon til brannvesenet ga følgende informasjon om den saken:

— Vi ble varslet per telefon klokken 19.21. Som alltid må vi snakke litt med den som ringer inn for å få klarhet i hva som er den faktiske situasjonen. Klokken 19.23 sendte vi utrykningsalarm til stasjonen i Kristiansand. Klokken 19.25 var bilene ute av porten derfra, snaut seks minutter senere var de fremme. Tiden virker nok lang når huset brenner og man står og venter på brannvesenet, lød det fra sentralen i Arendal som 110-nummeret ledet til i går kveld.

Senere i går kveld kunne politiets operasjonssentral opplyse at huseieren var blitt sendt til sykehus for sikkerhets skyld, men at han var blitt skrevet ut etter et par timer. Han skulle da være i god form, omstendighetene tatt i betraktning.

rune.reinertsen@fedrelandsvennen.no