AUDNEDAL: — Vi ønsket ingen reprise på happeningen ved Sørlandssenteret, og tok våre forhåndsregler, forteller lensmann i Audnedal og Marnardal, Tor Damkås.

Knappe ressurser i politiet til tross, Damkås stilte med nærmere 20 polititjenestemenn inkludert UP-patruljer, samt representanter fra Biltilsynet, i og rundt Byremo sentrum denne kvelden.

Fire mistet lappen

Så godt som alle biler ble stanset på vei inn til treffstedet. Kontrollene resulterte i inndragning av fire førerkort.

Alle fire mistet førerkortet som følge av fartskontroll. Verstingen var en mann som kjørte 127 kilometer i timen i en 60-sone, opplyser Damkås, som visste om treffet i god tid før lørdag. Elleve deltakere på rånetreffet ble tatt av politiet for uvettig kjøring. Det verste overtrampet var en ung bilist som presterte å bli tatt i 127 km/t. i en 60-sone. Han må påregne å få straffesak mot seg, og må belage seg på å være uten førerkort i lang tid. Ifølge politiet ble det utskrevet i alt 11 forelegg under rånetreffet. Det var politifolk både fra UP og den ordinære tjenesten på plass i Byremo. Selv om politiet hadde relativt god kontroll på begivenheten denne gang, ser lensmannen store problemer med utviklingen av denne type bilinteresse på Sørlandet.

— Alle vet at vi ikke har sjanse til å følge opp treff fremover med så stor deltakelse fra vår side. For det første må vi vite om slike samlinger i god tid på grunn av planlegging. Dessuten er det viden kjent at vi strever med ressursknapphet i politiet, erkjenner Damkås.

Ingen arrangør

Akkurat det er musikk i ørene til ungdommene. Som helst vil ha treffene sine i fred. Likevel var de storfornøyd med fremmøtet i innlandsbygda.

— Det er jo kjempegøy at så mange kom i kveld. Jeg har vondt for å tro at det noensinne har vært så mange ungdommer samlet på Byremo på en gang før, mener Finn Kristian Meland.

Han er selv medlem av Indre Agder Råneklubb, og av flere nevnt som mannen bak arrangementet i innlandsbygda denne kvelden. Mellom motorbrøl og flaskeklirring avkrefter han at dette er tilfelle.

— Jeg har ingenting med arrangementet å gjøre. Det hele startet med at en 15-åring sendte ut en sms om at det skulle være treff her i dag. Så ballet det bare på seg, forklarer Meland.

Heller ikke leder av klubben, Renè Nøkland, vil ta ansvaret for at ungdommene er samlet her.

— Sist gang jeg sa at vi holdt et arrangement, ble jeg kalt inn til avhør hos «onkel» etterpå. Det vil jeg ikke en gang til, sier han og kikker bort på lensmann Tor Damkås som prøver å få trafikken til å flytte litt på seg.

Leker med politiet

Det var ikke rart trafikken sto stille i den lille bygda. Antall rånere i bygda ble plutselig mangedoblet med deltakere helt fra Arendal i øst og Jæren i vest.

Alt dette i en slags lek med politiet.

— Det er nok tilfelle at treffet er lagt hit for å gjøre det vanskeligst mulig for politiet å jobbe mot oss. Byremo er jo langt i fra sentralt, sier Nøkland som denne kvelden ikke var «heldig» på akkurat den fronten. Selv om de klarte å lede tre politibiler til Kristiansand ved å sende ut et rykte per sms om at treffet ble flyttet til Sørlandsparken. Noe lensmann Damkås innrømmer.

— Det er jo stort sett kjekke og greie ungdommer som treffes. Noen skal alltid lage kvalm og bråk, men de aller fleste oppførte seg fint. Vår jobb er først og fremst å få dem like hele hjem igjen, legger han til.

Politiet forlot åstedet rundt midnatt. Da hadde også de fleste av rånerne spredd seg til Evje, Eiken og andre omkringliggende steder.

For å få burne i fred.

jan.erik.stiland@fedrelandsvennen.no