Av JAN-ERIK STILAND

MANDAL: — Vi har hatt stor pågang fra mennesker som ønsker å se forestillingen vår. Da det ikke finnes egnede lokaler i Mandal for slike oppsetninger, syntes vi det var naturlig å bruke Kulturhuset i Lyngdal, sier musikalsk leder Alf Willy Vestergren.

I september i fjor høstet musikkforening stor suksess med samme forestilling i Mandal. Fem forestillinger trakk fulle hus i for anledningen ominnredede lokaler i Turbin Ballastbrygga på Malmø.

— Det blir altfor mye dugnadsarbeid og kostnader ved å benytte samme lokaler på nytt. Egentlig er det helt utrolig at man ikke kan klare å få til et kulturhus i Mandal. Hvordan kan det ha seg at man i Lyngdal, med i hvert fall ikke bedre forutsetninger enn Mandal, kan klare å få til et så flott anlegg, undrer Vestergren. Før han selv svarer på spørsmålet.

— I Mandal er man skeptiske til å skape noe stort og flott, mens man vestover er imponerende flinke til å se løsninger og ekspansjon. En annen stor forskjell er at det ikke finnes noe sted i Lyngdal som heter Halshaug, fortsetter Vestergren med et tydelig spark til lokalpolitikerne som har flertall i Mandal bystyre.

Mandal Musikkforening er ikke den første aktøren i kultur-Mandal som flytter utenbys for å finne akseptable forhold.

I 2002 flyttet Arne Gaute Loftesnes og hans Teater A.G.L. til Vigelandsstua i protest mot forholdene i Mandal.

Året etter måtte dramagruppa ved Mandal Kulturskole flytte sin forestilling til samme sted, av samme årsaker.

I vinter valgte den rimelig profilerte mandalitten Svein Lindland Lyngdal Kulturhus for sitt show, fremfor Mandal.

Tidligere i år truet Mandalsrussen med å flytte årets revy til Vigelandsstua på grunn av elendige forhold i Mandal kino. Til slutt valgte de likevel å bruke denne scenen.

Dirigenten i musikkforeningen er spent på mottakelsen musikalen vil få i Lyngdal.

— Vi håper og tror at mange mandalitter som ikke fikk med seg forrige forestilling vil ta turen innom en av de tre forestillingene vi har her til helgen. Denne gangen har vi ikke fått økonomisk støtte fra fylket, slik at vi også er avhengige av å ha rimelig fulle hus for å komme budsjettmessig i balanse, sier han.

Forestillingen er en sammensetning av kjente og kjære musikaler, framført av lokale musikere og sangere. Da det gikk i Mandal i fjor høst, fikk showet meget gode omtaler i både lokal- og regionsavisen.