KRISTIANSAND: — Andelen kvinner som ber om å få keisersnitt fordi de tror de ikke kan gjennomgå en vanlig fødsel øker, forteller Bente Melhus, avdelingsleder for kvinneklinikken på Sørlandet sykehus.

  • Ofte har de en frykt, ikke nødvendigvis for fødselen, men for helt andre ting. Mange klarer vi å snu ved å forklare dem hva keisersnitt innebærer. For mange har et urealistisk bilde av hva det vil si å gjennomgå en vanlig fødsel, sier Melhus.

Hun forteller at fødeklinikken i Kristiansand tilbyr smertelindring i form av akupunktur, lystgass, epidural, varmt vannbad før fødselen samt nye smertestillende medikamenter som Fentanil.

— Noen få kvinner føder helt uten smertestillende, sier Melhus, og forteller at behovet for smertestilling påvirkes av om jordmor har tid til å være mye sammen med den fødende. Det er det ikke alltid hun har.

De fleste har pappa med under fødselen, også fremmedkulturelle kvinner.

Bare noen svært få kvinner etterspør alternative fødestillinger. Mange føder i sideleie, noen få på knærne eller stående. Det hender noen føder mens de henger om halsen på mannen.

De færreste føder med beina i beinholdere.

Slik tenker Bente Melhus om de store svingningene i fødselstallet på Sørlandet:

— En del kvinner planlegger trolig sine fødsler etter mulighetene på arbeidsmarkedet. Men svingningene henger nok også sammen med at vi ikke lenger har så mange fødsler hos kvinner med flyktningstatus bosatt på Sørlandet. Vi merker at det er færre asylmottak nå, sier Melhus.

Ettersom flyktninger ikke er registrert som bosatt på Sørlandet, mener hun at de mange fødslene til kvinner med flyktningstatus kan ha bidratt til å skape et falskt bilde av at sørlandskvinner får mange barn.