LILLESAND LOVISENRO— Det er ikke kinaputter de tenner på. Dette er kraftige saker. Vi bråvåkner. Huset rister. Dekketøyskapet klirrer og vi har problemer med å sovne igjen, forteller Solveig Botnen Eide, som er en av 16 beboere i området, som har bedt kommunelegen om hjelp.- Jeg forstår at de må sprenge for at vi skal få ny vei, men vi anmoder om nattero, sier Solveig Botnen Eide. IKKE FORSINKET.

Lars Gunnar Nag, som er HMS- og informasjonsansvarlig i Agder OPS Vegselskap, sier at utbyggingen ikke vil bli forsinket om det ikke sprenges om natten.- Da bør det jo heller ikke være noe problem, sier Eide.- Utbygger skal tilstrebe sprengning før kl. 23. I desember har det ikke vært sprengning etter kl. 24, fortalte Nag onsdag ettermiddag.Få timer senere fikk imidlertid flere naboer melding om at tunnelarbeiderne ville sprenge en ny salve mellom kl. 01 og 02 påfølgende natt. Seks minutter over kl. 01 kom et kraftig drønn. BARN.

— Jeg har inntrykk av at tunnelarbeidet pågår natt og dag. En natt smalt det halv to, sier Geir Brandal, som bor like under heia hvor Kvernåstunnelen nå sprenges ut. - Vi aksepterer ikke noe smelling om natten. For de fleste av oss begynner natten ved 23-tiden. Voksne skal på jobb og barn på skole. Tirsdag var siste smell kl. 23.30 og neste smell onsdag kl. 06.12, forteller nabo og kenneleier Arild Andersen. Både Brandal og Andersens hunder blir svært redde når det fyres av en sprengladning. Nå gleder de seg til tunnelarbeidernes én uke lange juleferie.Etter at klagene begynte å strømme inn til utbyggerne av den nye motorveien, har flere av naboene begynt å få tekstmelding eller telefon om når det skal sprenges sent på kvelden. - Det er flott at de sier i fra slik at vi kan forberede oss, sier Andersen. HELSEFARE.

Naboene til tunnelarbeidet setter nå sin lit til at kommunelegen kan få orden på nattesøvnen og får fakta på bordet om når på døgnet det er lov å sprenge så kraftige salver.- Jeg vil ha svar på om utbygger kan dokumentere om de har krav på å støye om natten. Dersom de ikke har det, har vi et godt grunnlag for å gå videre med saken, sier kommunelege i Lillesand, Jørn Bergbye.I følge Bergbye finnes det ingen regler for sprengning. Det man har å forholde seg til er aksepterte normer og veiledninger. - På sikt kan det være helsenedbrytende å bli utsatt for støy, sier kommunelegen.I neste uke blir det trolig et møte mellom kommunelege Bergbye og Agder OPS der tunnelsprengninger nattestid skal diskuteres.Tekst: Helge Corneliussenhelge.corneliussen@fvn.no - 38113575Tekst: Merete Moenmerete.moen@fvn.no - 38113574