LINDESNES; — Spangereid er ett av tre steder som akkurat nå synes å stå sterkest i konkurransen, sier redaktør Olav Njaastad i Kommunal Rapport.

Det er tidligere statsråd og ordfører i Lindesnes, Ansgar Gabrielsen, som har meldt på Spangereid i konkurransen. Gabrielsen arbeider med å etablere en stiftelse som skal ha til formål å forskjønne området langs Spangereidkanalen med kunstverk som passer områdets historie.

Enorm interesse. Kommunenes Sentralforbund påtok seg for billedhoggeren å formidle kontakt med alle som var interessert i å overta kongestatuen. Oppgaven ble gitt til redaktør Olav Njaastad.

— Det er et jevnt løp mellom Hærøy i Møre og Romsdal, Marstein fyr og Spangereid, sier Njaastad. Samtidig signaliserer han at Lindesnes kommune trolig ville stått enda sterkere i konkurransen dersom Olav-statuen ble plassert ved fyret. Det fordi den 82 år gamle kunstneren ønsker å plassere statuen et værhardt sted med mye natur. Det innebærer at alle steder i innlandet er ute av konkurransen.

— Det har vært en enorm interesse for å få kongestatuen. Vi har sjekket 25 steder som vi mener er seriøse kandidater. I morgen skal vi møte billedhoggeren og diskutere stedene vi mener er de beste, sier Olav Njaastad.

Redaktøren regner med at den endelige avgjørelsen tas ved nyttårsskiftet.

Klarert. Ansgar Gabrielsen forteller at han har klarert opplegget med Lindesnes-ordfører Ivar Lindal. Det gjelder både stiftelsen og arbeidet for å få statuen av kong Olav til Spangereid.

— Målet for stiftelsen jeg arbeider med å etablere, er på sikt å få til et anlegg som skal bli ett av de mest kjente og populære i Norge, sier Gabrielsen.

Gabrielsen har fått inntrykk at det ville koste rundt to millioner kroner å overta kongestatuen. Det er et beløp som ikke har skremt ham. Lindesnes kommune skal ikke trekkes inn i finansieringen.

Ut mot havet. - Kongestatuen vil etter min vurdering passe fantastisk inn i området. Min idé er at kongens ansikt skal vende ut mot havet. Og jeg tror det vil bli en flott symbolikk i hans løftede hånd i det han skuer ut mot det elementet kong Olav satte umåtelig stor pris på, nemlig havet, sier Ansgar Gabrielsen.

Gabrielsen var i en årrekke leder for Stiftelsen Lindesnes fyr. Han mener det vil være naturlig med et samarbeid mellom alle som arbeider for å utvikle fyrområdet og de som arbeider for kanalen.

— Lykkes vi, kan vi få ett av de mest populære turistmålene i Norge fra Spangereid til Lindesnes, sier Ansgar Gabrielsen.

FAKTA

Statuen skulle stått på Rådhusplassen i Oslo. Den ble vraket fordi kongen holder ei hånd i været. Det kan minne om en nazi-hilsen.

5.juli 2007 skal den 900 meter lange spangereidkanalen åpnes.

Da kommer kongen og fronningen til spangeried om bord i kongeskipet "Norge".

Kanalen medfører at båter kan unngå det værharde området ved Lindesnes fyr.