KRISTIANSAND: Nå har Cultiva-administrasjonen behandlet innstillingen fra komiteen som utredet planene om Kristiansand som filmby. Forutsetningen for dette var en toppfinansiering på 11 millioner per år fra Cultiva, men med dagens avkastning på forvaltningskapitalen er en slik satsing ikke prioritert.

I stedet peker Cultiva-ledelsen på etableringssstøtte, der etablerere innen filmindustri stiller på lik linje med andre etablerere. Cultiva vil videre bidra til utvikling av manuskripter ut mot film, teater, spill og andre visuelle uttrykksformer og er innstilt på å følge opp en eventuell satsing på regionale filmsentre.

Det var kinodirektør Petter Benestad som ledet arbeidet med rapporten om «Filmbyen Kristiansand» som ble lagt fram i mai i år.

– Hva betyr så dette svaret for Filmbyen, Benestad?

– Utgangspunktet for rapporten om «Filmbyen Kristiansand» var uttalselser fra styrelder Ellen Horn i Cultiva om at film skulle være et satsingsområde for stiftelsen. Dette sammenfaller også godt med stiftelsens formål om å sikre arbeidsplasser ved etableringer innen kultur og kunst. For film er det området innen kulturformidling som gir mest industri, filmproduksjon har behov for et vidt spekter av tjenester som kan gi mange lokale arbeidsplasser.

Skal en klare å trekke filmproduksjoner og produksjon av drama for tv til Kristiansand i en størrelsesorden som kan være med å skape en ny industri og nye varige arbeidplasser, må det tilbys toppfinansiering. Når Cultiva nå velger ikke å prioritere dette, så tror jeg dessverre det blir vanskelig å bygge opp det filmmiljøet en hadde tatt høyde for i filmutredningen. Dette er beklagelig sett på bakgrunn av at flere lokale filmprodusenter har et ønske om å videreutvikle seg i Kristiansand, flere nasjonale og internasjonale filmprodusenter har ytret ønske om å produsere i distriktet, samtidig har Stortinget uttrykt at regional filmproduksjon skal være et satingsområde.

Også i forhold til å få etablert et regionalt filmsenter i Kristiansand ser det ut til at Cultiva inntar en ganske passiv rolle ved å uttale at «Cultiva er innstil på å følge opp en eventuell statlig satsing på regionalefilmsentre». Nå er dessverre tida i ferd med å løpe i fra oss, andre byer er allerede kommet langt i sitt arbeid med å satse på utviklingen av regional filmproduksjon.

Det som er positivt i forhold til Cultivas behandling av filmbyrapporten er at en ønsker å satse på manuskriptutvikling. Cultivas satsing på utvikling av både NorgesFilm og Barnefilmfestivalen vil også være viktige bidrag til å utvikle Kristiansand som en filmby. Også det som gjøres for å samlokalisere den eksisterende filmindustrien på Odderøya mener jeg kan få positive ringsvirkninger.

– Hva vil nå skje videre?

– Skulle jeg anbefale noe, måtte det være at noen tok et initiativ til å få etablert et regionalt filmsenter i Kristiansand med støtte fra Kulturdepartementet. Jeg håper også at alle de lokale filmarbeiderne som har ventet ett år på svar fra Cultiva ikke gir opp, men fortsatt står på for å finansiert mange av de gode prosjektene som er fremlagt. For Kristiansand Kinos del vi fortsette arbeidet med å utvikle kinoen og filmfestivaler for å skape levende og samlende arenaer for film. Vi vil også fortsette vårt arbeid gjennom NorgesFilm for å utvikle distribusjonsleddet av film, sier Benestad.