KRISTIANSAND:

— Nå må vi be om en ny situasjon som kan bringe fredsprosessen tilbake på sporet, kort sagt et sporskifte til forsoning. For fred på sikt er det nødvendig med to statsdannelser som lever i en omforent situasjon, mener biskopen i Agder.

— Yasser Arafat var en terrorist med blod på hendene. Jeg er glad blodsporet er borte, sier formannen i Stiftelsen Karmel-instituttet, Jon Skåland.

— Hva som nå skjer, er umulig å spå. Ærlig talt tror jeg ikke Arafats død betyr fred i Midtøsten. Men jeg håper den gir et pusterom for begge parter, der næringsliv og handel kan utvikles, fremholder Jon Skåland.

Leder av foreningen Med Israel for Fred (MIFF) Gabriel Edland sier at propaganda nå må ut av palestinske skolebøker og at den nye ledelsen må vise respekt for demokratiet. Edland mener Arafat mer har vært et hinder enn et redskap for fred.

Gabriel Edland, som er driftskonsulent i EDB ved Gimlekollen Mediesenter, tror israelske myndigheter vil rive sikkerhetsgjerdet og gjenoppta fredsforhandlinger dersom palestinerne nå velger en leder partene kan stole på.

— Noen spår blodig maktkamp og frykter borgerkrig. Jeg håper inderlig at uskyldige ikke må lide enda mer, sier Edland. Mohammad Arshad Dar, leder for Det muslimske trossamfunnet på Agder, sier at Arafat skal minnes i moskeen i Festningsgaten i Kristiansand i kveld.

— Dette er en sorgens dag. Yasser Arafat var en respektabel mann for de fleste muslimer. Alle skal jo gå en dag, men det tar tid å erstatte ham, sier Dar, som sier dette om de nærmeste dagene for palestinerne:

— Det kan bli kaos og det kan bli enighet. Det er vanskelig å spå. LARS HOLLERUD