Av ODD I.R. ULEBERG

KRISTIANSAND: — Ravnaas utspill i Fædrelandsvennen er for friskt og for tøft, men i sak er jeg mye enig med ham. Nå må vi få en slutt på at Kristiansand Eiendom både er bukk og havresekk samtidig, sier tidligere varaordfører Harald Sødal.

Venstres Dag Vige sier det samme:

— Ravnaas går voldsomt sterkt ut. Jeg kan ikke forholde meg til alt. Men at han peker på et meget viktig og problematisk forhold, er åpenbart. Han løfter fram en svært viktig problemstilling, sier Vige.

Stor frustrasjon

Ordfører Jan Oddvar Skisland sier han ikke vil kommentere Ravnaas voldsomme kritikk i Fædrelandsvennen i går. Samtidig legger han ikke skjul på at dobbeltrollene i Kristiansand Eiendom ikke kan fortsette:

— Jeg har blant annet fått mange signaler på frustrasjon fra næringslivet. De vet ikke hva de møter når de møter kommunen. Treffer de en konkurrent som samarbeider med andre konkurrenter eller treffer de en kommunal saksbehandler. Vi må skille hattene bedre, sier ordfører Jan Oddvar Skisland.

Både i Høyre og Ap sies det samme. Også i SV er man for en omorganisering.

Partiene vil ikke snakke om Ravnaas, men de er rede til å endre Kristiansand Eiendom.

Kristiansand Eiendom ble opprettet i 2000. Politikerne gav beskjed om å drive virksomheten på forretningsmessig basis. Resultatet er at Eiendom er en kommunal etat som skal tjene penger på eiendomsutvikling, men samtidig forvalte kommunal eiendomsmasse, regulere områder og drive byutvikling.

— Ingen gjør feil. Men vi som politikere har gitt en umulig oppgave til eiendom. Det blir for uryddig, sier Vige.

Både Sødal og Vige mener de har eksempler på hvor galt det går:

— Nybyen. Byutviklingsstyret sa nei til full utnyttelse. Eiendom trumfet sine planer gjennom via andre kanaler. Et klassisk eksempel på at vi må skille rollene, sier Sødal.

Odderøya, Marvika, Randøyene. Først fikk vi mulighetsstudier om hvordan vi kunne utnytte maksimalt. Sånn går det når vi skal blande kommers og planlegging.

— Byplanlegging handler helt riktig som Ravnaas sier om å balansere alle hensyn, miljø mot utbygging. Vi må ha et kommersielt eiendomsselskap i kommunen, men dette selskapet må ikke ha adgang til å planlegge og forvalte. Det må behandles som ethvert annet eiendomsselskap og søke om å få sitt gjennom, sier Vige.

Rapport mandag

Rådmann Tor Sommerseth vil mandag få en rapport om omorganisering av Kristiansand Eiendom. Over påske vil han presentere sine forslag for politikerne.

Etter det vi forstår går det mot å legge mye mer av den kommersielle eiendomsutvikling inn under paraplyen Kristiansand Næringspark AS.

Dessuten skal driften av formålsbygg (skoler, barnehager sykehjem) skilles fra den kommersielle driften av andre eiendommer.

Dessuten skal ansvaret for byplanlegging legges mye sterkere inn i plan- og bygningsavdelingen og den nye byutviklingsavdelingen.