OSLO: Undersøkelsen stiller blant annet spørsmål om folks holdninger til homofile og lesbiske. Totalt svarer 69 prosent at disse bør ha samme rettigheter som alle andre mens 26 prosent er imot like rettigheter.

Agder-fylkene har klart lavest oppslutning om like rettigheter. Det er tydelig forskjell mellom Østlandet, som ligger over 70 prosent oppslutning om like rettigheter, og resten av landet.

Det er også tydelig forskjell mellom aldersgruppene, mellom kvinner og menn, mellom utdanningsnivåer og mellom inntektsnivåer.

Nordmenn flest synes innvandrere er hjelpsomme, vennlige og arbeidsomme. Svært mange setter stor pris på etnisk mat og kultur, men de fleste sier likevel nei til økt innvandring.De fleste nordmenn mener også, selv om de setter stor pris på innvandreres hjelpsomhet og vennlighet, at de bør bli «norske» i sin væremåte så fort som mulig dersom de har tenkt å bli boende her i landet.

Undersøkelsen omfatter over 3.000 personer og måler nordmenns toleranse overfor dem som er annerledes 100 år etter at Norge ble en selvstendig nasjon.

69 prosent av de spurte mener at innvandring er bra fordi det skaper mangfold, 73 prosent svarte ja på at innvandrere er arbeidsomme og 82 prosent mener at innvandrere flest er hjelpsomme. Likevel mener altså et klart flertall at Norge ikke bør åpne for flere innvandrere for å styrke norsk økonomi og landets kulturutvikling. 81 prosent av de spurte var enige i at innvandrere bør tilpasse seg ”tradisjonelle norske normer og væremåter så fort som mulig.

– Ikke overraskende

Svarene kom ikke veldig overraskende på panelet som var med da undersøkelsen ble presentert tirsdag.

– Svarene bekrefter det jeg har trodd om innvandring og integrering. Nordmenn er åpne for minoriteter i den grad det beriker dem selv, men trekker seg tilbake når det kommer til holdninger, sier Saera Khan, bystyrerepresentant for Arbeiderpartiet i Oslo..

Direktør i UDI, Trygve Nordby, mener at motsetningen ikke behøver å være så stor som undersøkelsen kan tyde på.

– Man kan godt ha positive holdninger til innvandrere, men likevel synes det er riktig å ta en debatt om hvor mange innvandrere vi skal ha i Norge. Det bør være lovlig å ta slike debatter uten at det dermed blir en debatt om for eller imot innvandring, sier han.

Han er sikker på at den positive holdningen til innvandrere på sikt vil føre til at stadig flere også blir mer positive til innvandring.

Redaktør i Aftenposten Hilde Haugsgjerd sier at det ikke er rart at holdningene er positive så lenge det er snakk om å tilby nordmenn varer og tjenester. Hun tror det blir vanskeligere når debatten dreier seg om syn på holdninger f.eks. til ekteskap og kjønnsrollemønster.

Vil være norske

Undersøkelsen viser ellers at fire femdeler av de spurte sier de ikke vil gi slipp på sitt norske statsborgerskap hvis de bosetter seg i et annet land. Samtidig forventes det at alle som vil ha norsk statsborgerskap, skal gi fra seg sitt opprinnelige statsborgerskap.

Nærmere tre firedeler hevder at de spiser tradisjonell norsk mat tre eller fire ganger i uken. Folk som bor i storbyer, har høy inntekt og høy utdanning, spiser minst norsk mat, viser undersøkelsen blant annet. ©NTB