Sørlandet har tre representanter i Kringkastingsrådet: Nestleder Sylfest Lomheim, Ap-politiker og tidligere statssekretær i kulturdepartementet, Mette Gundersen og pensjonert sjefredaktør i Agderposten Stein Gauslaa.

KRISTIANSAND: Det skriver den kristne avisen Dagen, som viser til et brev fra Kringkastingsrådets sekretær Erik Berg-Hansen. Han forteller at NRK har mottatt til sammen 46 klagebrev på den såkalte korssmykkesaken, og NRKs forbud mot at programledere skal kunne bruke korssmykke i nyhetsprogrammer.

Kringkastingsrådet skal behandle saken i sitt møte mandag 2. desember.

Blant klagene er Likestillingsombudet, som har bedt om en redegjørelse fra NRK om hvorfor nyhetsopplesere ikke kan bruke religiøse symboler under sending.

NRK har fått frist til 3. desember med å svare ombudet.

Enkel sak, men prinsippiel

Sylfest Lomheim

Sørlandet har tre representanter i Kringkastingsrådet: Nestleder Sylfest Lomheim, pensjonert sjefredaktør i Agderposten Stein Gauslaa, og ap-politiker og tidligere statssekretær i kulturdepartementet, Mette Gundersen.— Dette er i og for seg en enkel sak som reiser noen prinsipielle spørsmål som vi må diskutere. Og jeg ser for meg at rådet ikke vil snakke med én stemme. Her blir det ulike syn, sier Lomheim som mener dagens retningslinjer i forhold til symbolbruk er greie.

Lomheim, som også har fungert som rådets leder, ønsker ikke å si hvilket standpunkt han vil predike mandag.

Et smykke

Stein Gauslaa

Agderpostens tidligere sjefredaktør, Stein Gauslaa, mener korset til Sællmann er et smykke, ikke et religiøst symbol.— Det prinsipielle rundt religiøse symboler skal en passe på, slik at en ikke forstyrrer nyhetsbudskapet. I akkurat dette tilfellet synes jeg at det ikke er snakk om et religiøst symbol, men et smykke som det må være lov å ha på seg. Jeg ville ikke kommet på tanken om at det forstyrret noe nyhetsbudskap, sier Gauslaa.

— Men for noen har det åpenbart vært forstyrrende, hva gjør man da?

— Det er for smått, og dermed skjærer det klar av diskusjon om for eksempel bruk av turban i politiet, sier Gauslaa.

— Så hvis nyhetsanker Jon Gelius gikk med et sånt smykke som Gro Harlem Brundtland hadde i halsgropen, en "A" for Arbeiderpartiet?

— Det var et partisymbol, derfor ville jeg ikke gått med det. Korset er et religiøst symbol, men det kan også brukes som et nøytralt smykke, som i dette tilfellet. På samme måte som en "rød halvmåne". Men hvis man bruker et kors, slik som biskoper bærer rundt halsen, blir det et religiøst symbol, sier Gauslaa.

— Så dagens regelverk er greit?

— Jeg er enig i forbudet/skepsisen mot religiøse symboler som er kommet fram i denne debatten, slik som NRK-ledelsen resonerte. Men her er spørsmålet hva som er et smykke og hva som er et religiøst symbol, og jeg mener korset til Sællmann ikke gir uttrykk for aktiv, kristelig tilbedelse, sier Gauslaa.

Ut av alle proposjoner

Mette Gundersen

Arbeiderpartiets gruppeleder i Kristiansand, Mette Gundersen, velger å ta til etterretning at Sællmann selv har valgt å ta av seg korset.— Jeg synes debatten ble blåst opp og helt ut av alle proporsjoner. At NRK har generelle regler for bruk av politiske, religiøse og lignende symboler er veldig bra. Helt nødvendig, faktisk, for integriteten til statskanalen. I denne konkrete saken så ser jeg, i likhet med Gauslaa, at dette var et smykke og tar til etterretning at hun selv har valgt ikke å bruke det mer på tv ruta, skriver Gundersen i en melding til Fædrelandsvennen.