KRISTIANSAND:

— Vi klarer oss uten å øke kommunens gjeld på snaut 5,3 milliarder kroner, men det koster. Vi må utsette utbyggingen av to skoler, Justvik og Mosby, sa økonomidirektør Terje Fjellvang under presentasjonen av Kristiansands budsjett og handlingsplan fra 2014 til 2017. Kommunen skal ifølge rådmannens budsjettforslag investere for 2,5 milliarder kroner fra 2014 til 2017. Av dette får teknisk sektor det største kakestykket, med 948 millioner kroner. Det største prosjektet her er renseanlegg på Odderøya til 407 millioner kroner. Det er 100 millioner kroner mer enn først antatt.

I tillegg nevner budsjettet utskiftning av to gangbroer over Otra, Hagen Bro ved Torridal i 2018 og Haus Bro ved Mosby i 2016. ## To barnehager

Rådmannens stab foreslår at det skal bygges nye barnehage med plass til 62 barn i Vågsbygd. Den skal stå ferdig i 2017. Det foreslås også at det bygges ny barnehage i forbindelse med nytt oppvekstsenter på Mosby.

Innen skole skal de største investeringene gå til utvidelse av Torridal skole i 2015 og 2016. Den nye skolen skal stå ferdig til skolestart 2016. Det er i tillegg satt av penger til rehabilitering av Justvik skole, men den blir utsatt til 2018. Mosby skole skal også utvikles i forbindelse med det nye oppvekstsenteret. Også den er utsatt fra opprinnelig plan.

Helse- og sosialsektoren trenger store løft i Kristiansand, og her skal det investeres for 436 millioner kroner de neste fire årene. Det største løftet som er nevnt i budsjettet er et nytt sykehjem som skal bygges som et offentlig-privat samarbeid. Dette skal ikke fullføres i perioden, men det er satt av penger i 2016 og i 2017. ## Lite til kulturbygg

Investeringer til øyeblikkelig hjelp er fremskyndet fra 2015 til 2014 på grunn av samhandlingsreformen.

Innen kultursektoren er kun ferdigstillelse av Hellemyrhallen nevnt, sammen med utbedring på Christianholm Festning og våningshuset på Roligheden gård.

Kirkelig Fellesråd vil i samarbeid med kommunen og Flekkerøy menighet bygge ny kirke på øya. Den skal stå ferdig i 2018. Med disse investeringene økes ikke kommunens lånegjeld som nå er på 5,27 milliarder kroner.