KRISTIANSAND: De to advokatene er i Agder lagmannsrett som bistandsadvokater for det unge kjæresteparet som i september i fjor ble utsatt for grov vold fra en ung mann fra Vennesla som brukte en en meter lang aluminiumsstang og slo løs på de to, og traff begge i hodet. Paret ble brakt til Sørlandet sykehus, og videre med helikopter til Oslo universitetssykehus kort tid etter hendelsen. I tingretten ble den unge venndølen dømt til ubetinget fengsel i seks år. I lagmannsretten erkjente han ikke straffskyld for grov legemsbeskadigelse, og mener at han ikke kunne innse skadefølgen av det han gjorde, og at han ikke gjorde det med vilje.

Venndølen anket dommen, og saken er nå oppe til ny lagmannsretten.

Sykmeldt

BELASTENDE: Begge bistandsadvokatene, Ragnar Hatlem og Solrun Vik, forteller om at hendelsen og ettervirkningene for de fornærmede har vært belastende. Foto: Hallgeir Oftedal

— De to fornærmede har hatt lange sykmeldingsperioder, forteller de to bistandsadvokatene.- Da saken var til behandling i tingretten var belastningen stå stor, allerede i forkanten av saken, at min klient, den 32 år gamle kvinnen, ble hundre prosent sykmeldt. Det forteller noe om de sterke ettervirkninger slike voldsepisoder har, i tillegg til den omfattende fysiske skaden begge fikk, sier advokat Hatlem.

Begge bistandsadvokatene sier at en ny rettsrunde også betyr at saken drar ut i tid. - Det har vært et år som i sammenheng har vært sterkt belastende, fremholder advokat Vik.

Begge advokatene skal i retten prosedere på at den tiltalte venndølen skal betale en kraftig oppreisningserstatning til voldsofrene.

Kan ikke måles i penger

— Penger betyr ikke noe i seg selv. De belastninger og lidelser de to har gjennomgått, og har foran seg, kan ikke måles i penger, sier advokatene.

— Hver dag, hver dag, hele tida har jeg vondt i hodet etter slaget jeg fikk, fortalte en gråtkvalt kvinne i retten. - Jeg har problemer med konsentrasjonen på jobb, takler ikke stress og har fått så dårlig hukommelse. Og jeg er veldig, veldig redd for den dagen voldsmannen kommer ut av fengsel, sa kvinnen.

Husket ikke huskelappen

Blandet av gråt og latter fortalte kvinnen at hun før lagmannsrettens behandling av saken hadde en lapp med stikkord om det hun skulle huske å fortelle om, fordi hun har fått så dårlig hukommelse.

— Men så har jeg glemt huskelappen, sa kvinnen, som dermed fikk retten til å trekke på smilebåndet.

Rettsforhandlingene fortsetter med forklaring fra mannen som ble slått ned, tiltalte og vitner.