KRISTIANSAND: Dermed skal det bli plass til hele 1800 kontoransatte i kvartal 71. — Vi rigger oss for fremtiden. Hvis det blir en fylkessammenslåing skal vi kunne håndtere det, uttaler eiendomssjef Kjetil Børufsen fra Entra Eiendom region sørvest.

Fylkeshuset i Kristiansand er allerede Sørlandets største kontorbygg med 23.000 kvadratmeter. Nå presenterer Fædrelandsvennen ferske illustrasjoner for gigantutvidelsen ved Baneheias fot.

- Et løft for Kvadraturen

Her skal det bygges 15.000 kvadratmeter nye kontorer, 3000 kvadratmeter bolig (35 leiligheter) bakenfor og 350 parkeringsplasser under bakken. Så mange som 1800 personer kan få sin arbeidsplass i kvartalet, mot rundt 1000 i dag.

kart1sp.ai

Investeringen vil være i størrelsesorden en halv milliard kroner.— Hele kvartalet vil fremstå oppgradert. Det vil bli et løft for hele denne delen av Kvadraturen, mener Kjetil Børufsen.

— Men byen er slett ikke i beit for kontorer?

— Det er tøff konkurranse, men vi satser på at god beliggenhet og kvalitet vil lønne seg i markedet. Arealbehovene endres, vi skal ta vare på egne leietakere og være en fleksibel utleier, svarer eiendomssjefen.

Fylkesmann tør ikke spå

Etter at austegdene først sa nei til fylkessammenslåing ved sist valg og regjeringen nei til fylkesbytte for grensekommunene før jul, er det nok bare en ny regjering som kan bringe den hete poteten opp på tallerkenen igjen.

Nå virker ikke et regjeringsskifte helt usannsynlig, basert på dagens galluper.

— Så dumdristig er jeg ikke at jeg vil spå noe om det. Saken er nettopp lagt død, så per i dag har vi ikke behov for mer kontorplass, uttaler fylkesmann Ann-Kristin Olsen i Vest-Agder til Fædrelandsvennen.

Hun har 110 ansatte i sin stab, og ser fram til at dette landsdelssenteret for offentlig forvaltning nå blir styrket.

Historisk snuoperasjon

Ferjefjellet og Heidens Vel uttrykte i fjor stor frustrasjon over at massive kontorbygg ville stjele ettermiddagssol. Dermed satte de seg til tegnebordet og iverksatte en snuoperasjon som savner sidestykke i byhistorien.

Entra kjøpte deres forslag tvert, arkitekturen ble lamellformet, mer åpen og ryddig. Velforeningen har fått oversendt de nye skissene og uttaler seg positivt – med forbehold.— Vi setter pris på at de har brukt ideene fra forslaget vårt, men illustrasjonene gir et veldig begrenset inntrykk av hele planområdet, spesielt de arealene som er viktigst for beboerne i området, påpeker velleder Anne Mette Egerdahl.

Reguleringsplanen kommer til politisk behandling i vår, men en rekke politikere har allerede applaudert velforeningens endringer. Entra ønsker aller helst å bygge alt i ett, det er billigst, men hvis pågangen er begrenset vil det bli flere byggetrinn.

Prosjektet innebærer riving av dagens inngangsparti til Fylkeshuset og enkelte eldre bygninger, deriblant Vaskeriet.