KRISTIANSAND: — For meg var Solholmen et mareritt. Tryggheten jeg skulle ha fått der fikk jeg aldri. Jeg var ei 14 år gammel jente som slet med selvskading, angst og depresjon, sier Hilde Vedaa til Fædrelandsvennen.

Vi møter henne utenfor Solholmen på Grim i Kristiansand. Bygningen er ikke lenger barnehjem, og Hilde er blitt 30 år.

Men ennå sliter hun med opplevelsene fra tenårene. De er risset inn, som kuttene hun selv har påført kroppen sin.

— Ingen der så den redde jenta jeg var. Ingen satte seg ned, holdt rundt meg og sa "alt ordner seg". Istedenfor så de på meg som en vanskelig ungdom og la meg i bakken nesten hver kveld med hånden bøyd langt opp på ryggen. "Ligger du ikke stille, risikerer du å brekke armen som en følge av at vi holder deg", sa de. Jeg ønsket bare trygghet, men fikk det aldri, sier Hilde.

Har fått oppreisning

Hun er en av rundt 20 tidligere barnevernsbarn som så langt har fått oppreisning etter opphold på fylkeskommunale institusjoner på Sørlandet fra 1993 til 2004. 7,6 millioner kroner er tildelt søkere fra Aust-Agder, mens søkere fra Vest-Agder har fått 7,1 millioner kroner.

Oppreisningen omfatter dem som ikke ble med i den store barnehjemsgranskingen som ble avsluttet i 2010.

Uforbeholden unnskyldning

I brevet Hilde fikk i fjor sommer, heter det at Vest-Agder fylkeskommune "ønsker å ta et moralsk ansvar og gi en uforbeholden unnskyldning" for behandlingen hun fikk på Solholmen korttidshjem i 1997. Det fylkeskommunale oppreisningsutvalget mente det var stor grad av sannsynelighet for at hun var utsatt for overgrep gjennom ulovlig bruk av fastholding og at hun fikk kastet vann over seg. Dessuten ble hun utsatt for følelsesmessig omsorgssvikt.

Sekretariatet som gransket Solholmens behandling av Hilde, anbefalte først å gi henne 300.000 kroner.

Men oppreisningsutvalget lyttet til Hildes egen sterke beskrivelsen av tiden på barnehjemmet og økte utbetalingen til maksimalbeløpet 725.000 kroner

— Jeg føler oppreisningen er en bekreftelse på at de har sett det jeg har vært gjennom. Jeg trengte å få stilt Solholmen til ansvar, sier Hilde til Fædrelandsvennen.

Orket ikke å ta i mot

Hilde Vedaa sier hun først ikke orket å ta i mot oppreisningspengene. De minnet henne for mye om fortiden.

— Pengene stod lenge på en konto uten at jeg viste hva jeg skulle gjøre med dem. Jeg ville bare glemme dem, sier Hilde.

Hun smiler forsiktig.

— I dag åpner pengene en mulighet for meg til å kjøpe meg et hus, til å leve mer normalt og ikke måtte bekymre meg fordi trygden ikke rekker til, sier hun

Vil avvente kommentar

Fædrelandsvennen har vært i kontakt med tidligere styrer ved Solholmen, Jan Leon Dybesland. Han ønsker ikke å kommentere saken før han har satt seg inn den endelige rapporten fra oppreisningsutvalget.

Sekretariatsleder Hallvor Brunstad skal skrive rapporten over sommeren. Han kan foreløpig ikke svare på hvor mange av de tidligere barnevernsbarna på Solholmen som søkte om oppreisning og hvor mange av disse som fikk oppreisning.

Hilde Vedaa var imidlertid den eneste om fikk oppreisning for overgrep på institusjonen.