Dette er et av områdene i Elviria ved Marbella hvor det selges mest til nordmenn, i følge megler. Foto: Segarra & Bråteng

Mens nordmenn trekkes mot Spania, faller prisene på norske hytter ved sjøen.

Onsdag var det visning på en liten hytte med anneks, badestamp og hage i Drotningsvik i Hordaland.

De eneste som møtte opp på visningen var Ørjan Nordvoll, kona, deres to barn — og en nabo.

- Vi kan ikke reise til Spania hele tiden, vi har jo bare fire uker ferie i året, sier Nordvoll.

For familien fra Sotra passer den 29 kvadratmeter store hytten med båtfeste godt. Det er kort vei til ferieidyll, og prisen på 1,5 millioner kroner er overkommelig.

- Norge er jo fantastisk! Se på utsikten, sier Nordvoll.

- Her er man jo litt alene. Både hjemme og i Syden er det jo folk overalt, ler han.

Billig i Spania

Bjørn Erik Øye ved Prognose­senteret forteller at prisene i Spania har falt over lang tid, og er halvert på få år.

-  Du kan få veldig mange flyreiser for differansen mellom en sjøhytte i Norge og et feriested i Spania. Det er en ganske rå konkurranse. Fra 2009 til 2011 var Syden-markedet nesten dødt, så eksploderte det, sier Øye.

Fra 2011 til 2012 økte antallet kjøp i Spania fra 1500 til 2300, og veksten ser ut til å fortsette i 2013. - Vi nærmer oss en dobling siden 2011, sier Øye.

Halvert salg i Norge

Samtidig har det aldri vært så mange som har planer om å kjøpe hytte ved sjøen. Hele 48.000 nordmenn drømmer om det, men mange forsvinner til Syden, eller får ikke finansiert hytten, sier Øye.

Så langt i år har prisen på fritidsboliger ved sjøen i Norge falt med seks prosent i gjennomsnitt, sammenlignet med samme periode i fjor.

Antallet solgte hytter er halvert, og de kommer også på markedet senere enn før, viser den årlige analysen TNS Gallup har gjort for Eiendomsmegler­foretakenes Forening (Eff) og nettstedet Finn.

24.000 nye hytteeiere hvert år

Slik er ikke situasjonen i Hordaland, ifølge Magne Storheim, regiondirektør nord i Eiendomsmegler Vest.

- Vi har solgt like mange hytter i år som i fjor, men vi ser en tendens til at det er lite forutsigbart hvilke eiendommer som selges med én gang, og hvilke vi må ha flere visninger på.

DNB Eiendom har ikke egen statistikk på prisutviklingen.

- Men jeg føler ikke at prisene er gått ned. Det virker som vi bruker like lang tid på å selge i år som i fjor, sier Johansen.

Hyttemarkedet i Norge er overraskende stabilt, ifølge Bjørn Erik Øye ved Prognose­senteret.

Opp mot 24.000 hytter ved sjøen eller i fjellet skifter eier hvert år. Av dem er 15.000 i fritt salg, mens resten er en del av arv og skifte eller skilsmisse. De aller fleste hytteovergangene går internt i familien, sier Øye.

Vanligvis starter hyttesalget ved påsketider. Storheim tror årsaken til tregheten i år kan være en lang og kald vinter.

Ny tendens

- Salget av fritidseiendommer kom veldig sent i gang i år. Da det ble varmere i været etter pinse, bedret det seg. De siste tre ukene har tilgangen på hytter vært bedre, men volumet er mindre enn vi er vant til. Dette er en ny tendens, sier Storheim i Eiendomsmegler Vest.

DNB Eiendom opplever et roligere marked nå. Færre kommer på visning, men budrundene blir gjerne offensive på de mest attraktive sjøeiendommene, forteller Dag Jonny Johansen i DNB Eiendom.

Bjørn Erik Øye ved Prognosesentet tror hytteprisene kommer til å gå ned.

— Konkurransen er hard, og viljen til å betale er ikke så stor lenger, sier Øye.

Har du tips om boligmarkedet? Send oss en epost!