10 uker: Ved Sørlandet sykehus Flekkefjord ble det gjennomført rehabilitering i til sammen sju uker mer enn i Kristiansand, før pasienten ble overført til kommunehelsetjenesten. Foto: Torbj_rn Witz_e

AGDER: Fylkesmannen i Vest-Agder er ikke i tvil om at de 10 ukene med behandling har bidratt til at mannen "kunne fungere så godt som tilfellet ble" skriver fylkeslege Kristian Hagestad i en tilsynsrapport.

Hjerneslag

Det var datteren til slagpasienten som ikke fant seg i behandlingen faren fikk ved Sørlandet sykehus, avdeling for fysikalsk medisin og rehabilitering på Kongsgård i Kristiansand. Han hadde vært helt frisk og aktiv da han plutselig fikk et hjerneslag i fjor høst.

Fylkeslege Kristian Hagestad. Foto: Lars Hoen

På Kongsgård hadde både datteren og kona store problemer med å få informasjon om hva som var planen for rehabilitering med faren. Nasjonale retningslinjer angir at en plan skal utarbeides i samarbeid med både pasient og pårørende. Dette er avvik fra god praksis, skriver fylkeslegen.

Plutselig

Plutselig ble datteren innkalt til møte og blir fortalt at faren skulle utskrives etter tre ukers behandling. Dette mente hun var alt for raskt, også fordi hjemkommunen ikke har kompetanse eller ressurser til å gi faren riktig behandling.

På egen hånd fant hun ut at sykehuset i Flekkefjord, som i likhet med Kongsgård er en del av Sørlandet sykehus HF, hadde tilbud til og kunne ta i mot pasienten.

Men i Flekkefjord ble det krevd at fastlegen skulle søke om plass, og da måtte faren først ut fra Kongsgård, være hjemme et par dager, og så kunne Flekkefjord ta i mot han.

Datteren har i tilsynsrapporten gitt uttrykk for frustrasjon over at det skal være så vanskelig å flytte fra en avdeling til en annen i samme sykehus. Fædrelandsvennen har spurt om hun vil kommentere saken ytterligere, men hun ønsker ikke det.

Da faren kom til Flekkefjord ble det gitt behandling og oppfølging i til sammen sju uker, i tillegg til de tre på Kongsgård. Han gjorde store framskritt og ble i så god form at han ikke trengte sykehjemsinnleggelse, men kunne bo hjemme med kona.

Ved Kongsgård og fra sykehuset hevdes det at tre ukers rehabilitering er vanlig. Fylkeslegen påpeker at nasjonale retningslinjer angir at utskriving og overføring til kommunen skal planlegges i et samarbeid med pasient og pårørende og sykehuset skal forsikre seg om at alt ligger til rette for utskriving. Det ble ikke gjort.

Fylkeslegen finner heller ingen klar dokumentasjon på at avdelingen på Kongsgård har gjennomført tverrfaglige møter og vurderinger om mål og tiltak for selve rehabiliteringen. Sykehuset informerte heller ikke datteren om muligheten til fritt sykehusvalg generelt, eller tilbudet i Flekkefjord spesielt.

Sykehuset beklager overfor fylkeslegen at egne prosedyrer og retningslinjer ikke er fulgt, men påpeker at dette skjedde i en periode med lav bemanning og i en omstillingsprosess. Blant annet vurderer sykehuset å legge ned hele avdelingen på Kongsgård, og overflytte den til sykehuset på Eg.

Fylkeslegen mener denne saken har avdekket både avvik fra god praksis og at det er forbedringspotensial på en rekke punkter. Det er imidlertid ikke brudd på spesialisthelsetjenesteloven. Fylkeslegen ber sykehuset skjerpe seg framover.