KRISTIANSAND: Under torsdagens møte i sykehusstyret presenterte han den nye kreftplanen. Og han benyttet anledningen til å kritisere Helse Sør-Øst som har vedtatt at Sørlandet sykehus fra 1. juli ikke lenger skal få operere magekreftpasienter.

— Det er ikke selvsagt at vitenskapelig dokumentert kvalitet får avgjørende betydning for funksjonsfordeling. Helse Sør-Øst har vedtatt at magekreftpasienter skal sendes til Oslo, selv om vi har vitenskapelig dokumentert at det er bedre overlevelse for pasientene som behandles hos oss. En overføring til Oslo er et overgrep mot pasientene, mot kvaitetsprinsippene og den handlingsplanen sykehusstyret har vedtatt, sa Mjåland.

Må avvise vedtak

Han gikk videre inn på at dette er et spørsmål om etikk, om det er pasienten eller systemet som fortjener sykehusets lojalitet,

— Vi må avvise vedtaket som er gjort i Helse Sør-Øst, først da demonstrerer dere at sykehuset mener alvor med kreftplanen, sa Mjåland til sykehusstyret.

Utgangspunktet hans er kreftforskning utført ved Sørlandet sykehus. Behandlingsresultatene ved flere sykehus i Norge ble sammenlignet med vitenskapelige metoder, og Sørlandet sykehus kom klart best ut. Flere pasienter operert for magekreft i Kristiansand, lever lenger enn de som er operert andre steder. Resultatene er statistisk signifikante og ble publisert i verdens mest anerkjente tidsskrift for magekreft.

Vitenskapelig gode

Overfor styret presenterte styremedlem Frode Gallefoss forskningsresultatene, og sa:

— Dette er vitenskapelig dokumenterte fakta.

Men fordi Sørlandet sykehus bare opererer 10 pasienter i året, har Helse Sør-Øst vedtatt at Oslo universitetssykehus skal overta dette ansvaret. Årsaken er at Helse Sør-Øst bare har rundt 70 magekreftoperasjoner i året, og dersom alle disse samles i Oslo, vil de som gjør operasjonene får mye praksis og bli flinke.

Sørlandet sykehus har imidlertid klart å få til behandlingsresultatene til tross for et lavt antall, og ønsker å fortsette med dette inntil Oslo kan dokumentere like gode resultater.

— Dette er dramatisk, og her må styret støtte opp for å vinne gehør, sa styremedlem Kirsten Huser Leschbrandt.

Har tatt opp saken

Administrende direktør Jan-Roger Olsen opplyste at han var i telefonkonferanse med Helse Sør-Øst så seint som i går onsdag, og igjen la fram saken.

— Jeg fikk beskjed om at vi i løpet av dagen i dag vil få et foreløpig svar fra Helse Sør-Øst om vi kan fortsette med magekreftoperasjonene i inntil to år, eller inntil sykehuset i Oslo kan dokumentere samme behandlingsresultater, sa Olsen.

Styreleder Camilla Dunsæd sa hun har tatt saken opp i styrelederforumet i Helse Sør-Øst og mener sykehuset har sagt tydelig i fra hva som er ønskelig.

— Så får vi avvente avklaring fra Helse Sør-Øst i løpet av dagen, sa Dunsæd.