— Kom jordbærsesongen seint i gang?

— Den var ganske forsinka, ja. Men da sola kom sa det bare pang.

— Hvordan er det å være jordbærselger?

— Det er en grei jobb. Innimellom kundene leser jeg avisa og på ettermiddagen rekker jeg å sitte litt i sola utenfor teltet.

Familiegeskjeft

— Det er reine familiebedriften dette her?

— Det er min onkel som driver gartneriet med sommerblomster. Min far la om fra grønnsaker til jordbær for fem år siden. Mens han kjører rundt og leverer til butikker, har jeg ansvar jordbærsalget i teltet. I sommer holder jeg på å lære opp niesa mi, Linnea, slik at hun kan stå her til neste år.

— Du har andre planer med andre ord?

— Jeg skal gå i lære som forskallingssnekker hos Kruse Smith fra høsten av, med én skoledag i uka. Da blir det nok ikke tid til sommerjobb.

Corona er best

— Men enn så lenge er du her. Hvilke jordbærslag har dere?

— Polka og Corona. Corona er de søteste og beste bæra – og min favoritt.

— Hvordan er kvaliteten?

— Nå som vi har hatt så mye sol og sommervær, vil jeg karakterisere kvaliteten som god. Med sol blir det bra jordbær. Det er regnet som ødelegger bærene.

— Hvor lenge varer jordbærsesongen?

— Vi håper å holde på til midten av august, for vi har noen "seine" jordbærfelt også. De har vi ikke begynt å plukke på ennå. Bringebærene kommer også etter hvert.

Liker å prate med kundene

— Hva er det beste med denne sommerjobben?

— Kunder du kan slå av en prat med. Og det å sitte i sola og spise jordbær. Vil du høre hva som er det kjedeligste også? Det er når det regner og kundene ikke kommer. Jordbærsalg er væravhengig, det må liksom være fint vær.

— Hva har du lært?

— Det er å snakke med folk og – kall det gjerne "forhandle" – få en kunde til å kjøpe tre kurver istedenfor en. Det er sånn en god salgsmann skal få til.

— Hvordan servere jordbær?

— Jeg synes jordbær og is er aller best. Med fløte blir bærene litt "fettete", synes nå jeg.

Rekker litt ferie også

— Hva med sommerferie?

— Jeg begynner ferien tidlig, før jordbærsesongen, og har noe på slutten. Da er jeg mye ute, er sosial og trener på Cardio24, treningssenteret på Vigeland i Vennesla.

— Og på fritiden ellers?

— Jeg gjør ikke så veldig mye. Men jeg fisker litt i elva. Hadde en fisk på kroken her en kveld, sikkert to kilo. Men så røyk en knute. Uansett, det var et adrenalinkick.

— Du er ferdig med Vg1 Bygg og anlegg og skal nå ut i lære. Hvordan blir det å gå fra bær til betong på heltid?

— Det blir jo litt annerledes. Målet er i første omgang å ta fagbrev. Men jeg har en drøm om eget firma innen forskalling eller som byggmester.