MANDAL: – Det kan være vanskelig å være kristen når man blir spurt og prøvd ut om diverse spørsmål om troen. "Hva sier bibelen, hvordan kan du vite at det er sant?", sier Heidi Aanensen (19).

Sammen med Johanne Olaisen (18) og Martin Sørdal (19) skal hun gå på bibelskole og fordype seg i kristen tro til høsten.

Aanensen forteller at hun til stadighet opplever å få kommentarer fra jevnaldrende om troen sin.

GLEDER SEG: Martin Sørdal (19), Heidi Aanensen (19) og Johanne Olaisen (18) har store forventninger for deres kommende år på bibelskole. Foto: Martine Haugland

– De forventer at vi kjedelige og gammeldags. At vi sitter og sturer i en stue eller kirke. Det har jeg og merket i Mandal blant mine venner som ikke er kristne. De blir overrasket over at vi for eksempel kommer på en fest. De tenker at vi som kristne ikke har lov til slikt, sier Aanensen.

– Uvitenhet

19-åringen sier at hun ikke tar seg nær av kommentarene, men at hun kunne ønske flere hadde mer kunnskap om religionen.

– Jeg har møtt andre som sliter på grunn av fordommer. Ofte hvis de føler seg alene. Her i Mandal er vi så mange som er kristne at vi står stødig sammen, Aanensen.

Til høsten skal hun studere bistandsarbeid ved Bibelskolen i Grimstad.

– Fordommene kommer av uvitenhet. For min egen del ønsker jeg å skaffe meg informasjon slik at jeg kan forsvare det jeg tror på. Jeg syns folk bør vite hva de snakker om før de uttaler seg. Det gjelder selvfølgelig også meg, jeg vil jo ikke snakke om noe jeg ikke vet, fortsetter hun.

Må forklare

Johanne Olaisen (18) og Martin Sørdal (19) skal også på bibelskole. Begge tilhører menigheten Oasen Mandal. Ungdommene skal til Sverige for å gå på skolen Livets Ord Bibelcenter.

– For min del visste jeg allerede på ungdomsskolen at jeg ville bruke et år etter videregående til å lære mer om troen min. Jeg vil nærmere Gud, og få kunnskap om det jeg bygger livet mitt på, forteller Olaisen.

Ungdommene har opplevd at jevnaldrende syns det er rart at de velger å studere på bibelskole.

BIBELSTUDERING: Slik som dette vil Johanne, Martin og Heidi lese i bibelen det kommende året. Foto: Martine Haugland

– De tror at vi leser i bibelen hele tiden. Bibelskole er mye mer enn det. Det er sosialt, man finner på mye og drar på turer, forteller Sørdal.

Selv føler han at han blir møtt med respekt når han forteller om valget sitt.

– De fleste jeg kjenner sier de syns det er kult.

Av egen lomme

I og med at de to skal studere utenfor Norge, får de verken lån eller stipend fra Lånekassen. Selv om ingen av dem ser på deres kommende år på bibelskole som en direkte del av deres senere utdannelse, mener de året er svært verdifullt.

– På andre skoler dreier det seg bare faglig kunnskap hele tiden. Jeg mener at jeg kommer til å utvikle egenskaper som kan komme godt med i en jobbsammenheng senere, sier Sørdal.

– Unge mer skeptiske

Religionssosiolog og førsteamanuensis ved Universitetet i Agder Irene Trysnes mener at skepsis mot autoriteter er en årsak til at ungdommer kan reagere undrende til religion.

– Forskning viser ungdommer vokser opp med mer skepsis mot autoriteter nå enn før. Det kan være en årsak til at unge er mer skeptiske til for eksempel religioner enn andre. Det handler om det å skulle underlegge seg en sannhet. I dagens samfunn der kirken er skilt fra staten har religiøsitet blitt mye mer privatisert, sier Trysnes,

Hun har blant annet skrevet doktorgrad om forholdet mellom ungdommer og kristendom på Sørlandet.

– Religionsformer som hevder enerett på sannheten kan spesielt møtes med skepsis. For eksempel versjoner av konservativ kristendom med lite åpenhet for toleranse av andres synspunkt, sier hun.