AGDER: Bildet er tatt på Stortinget om kvelden 18. november 2011. Syv sentrale høyremenn er på vei til middag, etter første møte i det selvoppnevnte "Sørlandsnettverket".

"Dette forumet vil få et meget stort potensial, både i forhold til å skape ny politikk og en kraftfull samhandling for å løfte landsdelen", sa ordfører Arvid Grundekjøn.

Stortingsrepresentant Peter Gitmark sa: "Dette blir et organ som skal gjøre Sørlandet mindre preget av konflikt og mer preget av slagkraft og gjennomslag."

Sørlandet skulle løftes til nye høyder. Har det gått sånn? Høyres stortingsrepresentant, Svein Harberg, skulle lede det mektige nettverket:

— Vi hadde jo feil kjønn og fikk kritikk både for mangel på kvinner og for utvelgelsen av medlemmer. Derfor tonet vi litt ned nettverket. Men vi møtes jevnlig uformelt ennå. Jeg mener dette samarbeidet har vært verdifullt fordi vi kan informere hverandre og koordinere.

Han trekker ikke fram noen konkret sak som er skapt eller fullendt, men sier de mange høyrefolkene i posisjon i landsdelen spiller hverandre gode når de møtes – og at det ikke må undervurderes.

- Ikke evnet lederrolle

Snart to år etter Høyres valgskred mener flere kritikere at partiet ikke har greid å leve opp til sine egne visjoner, at toppfolkene ikke har greid å skape ny dynamikk på Sørlandet – tross alle posisjonene.

— Høyre har ikke evnet å ta noen lederrolle i landsdelen. Det er færre spark på leggene mellom Arendal og Kristiansand, som er bra. Men hva vil Høyre med Sørlandet? Høyre er ikke blitt den drivende kraften som partiet sa det skulle bli, uttaler Venstre-ordfører i Grimstad, Hans Antonsen.

Han spør hvor de nye og gode sakene er hen.

— I Venstre har vi nå gjort jernbanen til hovedsak. Ikke bare sammenkopling av Sørlandsbanen og Vestfoldbanen, vi starter nå kampen for en kystjernbane en gang etter 2030. Togrevolusjonen kommer, og Sørlandet må med. Høyre er helt stille. Det er Ingen slike saker om fremtiden fra Høyre, mener Antonsen.

- Lite ny politikk

SVs storingsrepresentant Alf Holmelid sier dette:

— Høyre har fått til en høyredreining med fokus på privatisering i kommunene. Landsdelsmessig ser jeg ingen resultater, bortsett fra det nye hylekoret som stadig synger om at staten glemmer Sørlandet. De er på kollisjonskurs med sentrale myndigheter, mens sykehusstrid og andre strider fortsetter. Med så sterk posisjon burde Høyre greid å skape nye, samlende landsdelssaker, nye samarbeid og nye resultater, sier Holmelid.

Professor i samfunnsvitenskap ved Universitet i Agder, Dag Ingvar Jacobsen, deler mye av kritikken:

— Lokalt i kommunene har vi sett en kraftig høyredreining med nei til bompenger, ja til kontantstøtte og privatisering. Men regionalt og nasjonalt ser vi lite til Høyres makt på Sørlandet. Vi ser lite ny politikk. Men historien om Sørlandet de siste 30, 40 årene er historien om mangelen på landsdelspolitikk, sier Jacobsen.

Når Høyre fikk så mange posisjoner, skulle man tro de snakket sammen og satte en kurs, men Jacobsen mener dette ikke har skjedd.

Stafettpinnen etter Lilletun

— Lokal uenighet har preget debatten de siste par årene. Så lenge vi har sykehussaken er Agder splittet. At Agderrådet ble nedlagt viser vel hvor dårlig det står til med regionalpolitikken i landsdelen – og dette har ikke endret seg med at Høyre sitter i mange av de viktigste posisjonene, sier han.

Jacobsen sier den ledende kraft i landsdelen ikke har vært til stede siden Jon Lilletun, og at ingen så langt har evnet å overta stafettpinnen.

Foss: - Kritisk fremdeles

— Du må spørre de som ble med om resultatene de har oppnådd, sier Lyngdal-ordfører Ingunn Foss.

Hun er nå Høyres toppkandidat i Vest-Agder. Hun vil ikke snakke så mye om Sørlandsnettverket, men minner om at hun var kritisk – både fordi ikke kvinner var med, og fordi en rekke høyreordførere ikke ble med.

— På Agder må vi samarbeide på tvers av partigrenser og geografiske grenser om det vi er enige om. Vi har Agders regionplan 2020, som forplikter alle. Fremover er dette knallviktig. Jeg ønsker å opptre samlende for å oppnå mest mulig for landsdelen, sier Foss.

Gitmark: - Store resultater

— Sørlandsnettverket har vært en stor suksess. Aldri i min tid som politiker har samarbeidet mellom Arendal og Kristiansand vært bedre, likeledes med fylkeskommunene og med Høyre i de to fylkene, sier stortingsrepresentant for Høyre, Peter Gitmark.

Han mener folk mangler politisk gangsyn hvis ikke dette oppfattes.

— På Sørlandet har vi i Høyre tatt ledelse og utformet politikk. Problemet er en regjering som ikke vil lytte til vår landsdel. Men opposisjonen har lyttet. Høyres nasjonale politikk er nå å bygge firefelt til Lindesnes innen ti år, å liberalisere plan- og bygningsloven for å ta mer hensyn til lokaldemokratiet, og å gjøre noe med Kristiansand i forhold til storbymidler og kollektivtrafikk. Sørlandsnettverket har utformet mye av dette, og fruktene vil alle se etter valget, sier Gitmark.