KRISTIANSAND: — Vi har kommet fram til at sykehuset har gitt vedkommende en faglig forsvarlig behandling. Saken er nå avsluttet fra vår side og vil ikke bli sendt videre til Statens Helsetilsyn, sier assisterende fylkeslege Toril Hagerup-Jenssen til Fædrelandsvennen.

Fylkeslegen i Vest-Agder har gransket hva som skjedde før den 30 år gamle politidrapsmannen rømte fra psykiatrisk avdeling i begynnelsen av mars. Fredag meldte NRK at fylkeslegen konkluderer med at sykehuset ikke kan klandres. I vedtaket påpekes det imidlertid at sykehuset har et forbedringspotensiale når det gjelder journalføring.

Rømte for andre gang

— Av journalen fremgår det at de hele tiden har diskutert og vurdert risikoen i forbindelse med å tillate utgang med eller uten følge. Vi mener at forbedringspotensialet ligger i å systematisere risikovurderingen, slik at det blir lettere å vurdere dette over tid og av forskjellige leger, sier Hagerup-Jenssen.

30-åringen rømte da han ble gitt tillatelse til å gå ut alene i en halvtimes tid på sykehusets område. Han ble etter kort tid pågrepet i Froland. Pågripelsen skjedde uten dramatikk.

Mannen, som er dømt for bildrapet av politimannen Børge Ivarsen, har rømt fra psykiatrisk en gang tidligere. Da endte det med at han ranet til seg en bil på Lund, før han ble presset av veien av politiet i Arendal.

Alltid en risiko

Etter rømningen ble sykehuset kritisert for mangelfull journalføring. Det ble de ikke denne gangen.

— Vi har ikke funnet mangler i journalføringen. Det er derfor grunnlag for å si at sykehuset har forbedret sine rutiner etter forrige tilsynssak. Sykehuset har for øvrig opplyst til oss at de allerede er i gang med å systematisere risikovurderingen, slik vi anbefaler. Det har de kommet fram til etter sin egen gjennomgang av saken, sier Hagerup-Jenssen.

Overfor NRK opplyser hun at det alltid vil være en rømningsrisiko for personer som er underlagt tvungen psykisk helsevern.

– Meningen på sikt er å rehabilitere mennesker tilbake til samfunnet. Det vil alltid være en risiko som man ikke kan garantere, sier Hagerup-Jenssen til NRK.