MINNER: Alfred Haugen minnes en episode i indre Mongolia. Foto: Kjartan Bjelland
SYKLIST: Minst én langtur i uka. Foto: Kjartan Bjelland
SUVENIRER: Noen av minnene fra fjerne strøk. Foto: Kjartan Bjelland
ÆRLIG: Alfred Haugen kjenner på savn av familie. Foto: Kjartan Bjelland

KRISTIANSAND: — Sier du det, ja, svarer Haugen, når vi spør om han er klar over det opprinnelige navnet på Tahiti, den største av øyene i Fransk Polynesia i det sørlige Stillehavet.

— Ja, de innfødte kaller øya Ota Heiti. Men norske sjøfolk forvrengte det til Huttaheiti når de omtalte fjerne strøk. Omtrent som når vi i dag snakker om Langtvekkistan.

— Det er langt unna, ja. Men jeg har alltid drømt om å dra dit, påpeker Alfred Haugen, og oppgir en grunn vi snart kommer tilbake til.

Da Nært besøkte ham i Eigevannsveien onsdag kveld, var sekken forlengst pakket klar.

I den lå et par kryssordbøker, som alltid er med når Haugen er på tur.

Og det er han ofte.

Lang liste

Den for lengst pensjonerte bygg- og anleggsarbeideren har vært i flere land enn han kan huske, Men han husker å ha sovet ved skarpladd gevær på Svalbard, indianervennene i Bolivia (der han også kjøpte seg fri fra fangeskap), løveangrepet i Tanzania, sykdommen i Kina, at han ergret seg syk i Russland, veksleproblemene i Mongolia, trøbbel med bredelver på Grønland og at han lånte sykkel av en dame i Rocky Mountains.

Og mellom langturene tar han sykkelen fatt. Til Herefoss, Setesdal eller østover eller vestover.

— Minst én langtur på sykkel i uka. Det må jeg bare ha, sier Alfred Haugen.

Men i forfjor så han mørkt på det meste.

— Jeg var pleiepasient og lå to-tre dager på sofaen og bannet og svor. En infeksjon i skuldra slo meg fullstendig ut. Da var jeg virkelig bekymret.

Savner familie

— Har du alltid vært alene?

— Ja. Og det er en voldsom belastning. Jeg var jo sammen med en del damer i sin tid, det var ikke til å unngå. Men jeg har sett hvor bundet og neddynget mange menn har vært med å skaffe penger og dekke alle mulige behov. Samtidig har jeg jo savnet en familie. I sommer døde forresten min bror. Dermed måtte jeg utsette Tahiti-turen til nå.

— Hva skal du gjøre på Tahiti?

— Se meg rundt. Filmene om fregatten Bounty og mannskapets mytteri på Tahiti har alltid fascinert meg. Kan hende jeg også får inspirasjon til en trudelutt på gitaren når jeg kommer hjem.

— Og skulle du kjede deg etter å ha løst kryssord, kan du søke spor etter kunstmaleren Paul Gauguin eller bestige Orohenatoppen.

— Gauguin, ja. Han døde jo der nede. Hvor høy er den toppen?

— 2241 meter over havet.