KRISTIANSAND: — I disse møtene er det som oftest en orientering om Node og om hvor elendig det står til på likestillingsfronten, sa Arvid Grundekjøn i formannskapet i Kristiansand på onsdag.

Både han og andre politikere fra Kristiansand møter jevnlig i politiske møter på tvers av fylkesgrensene. Dårlige levekår og dårlige resultat på likestillingsstatistikken er en gjenganger.

— Det blir veldig mye fokus på elendighetsbeskrivelse. Kristiansand har absolutt en interesse av å bidra til å løfte landsdelen, men samtidig er ikke Kristiansand dårlig stilt når det kommer til likestilling, sier Grundekjøn til Fædrelandsvennen.

Feil bås

Det var varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF) som i formannskapet tok opp det han mener er en urimelig elendighetsbeskrivelse. Han mener Kristiansand blir satt i bås med andre kommuner i Agder som ligger lavt på statistikken som skal måle likestilling.

— Gang på gang meisles det inn at vi er dårlige på likestilling. Men Kristiansand er i den øverste fjerdedelen på likestilling blant norske kommuner. Det tror jeg ofte vi glemmer, sa Kristiansen.

Mandag denne uka var han på møte i en politisk samordningsgruppe for Agderfylkene. Den samler politikere fra hele landsdelen og skal jobbe med viktige landsdelssaker.

— Jeg har vært på et slikt møte nå, og da var dette var tema for fjerde gang! Midt oppi dette må vi ikke glemme at vi er ganske gode, sa Kristiansen.

Fått nok

Når Agder kommer dårlig ut på likestillingsstatistikken, skyldes det blant annet at kvinner ikke er like aktive i yrkeslivet som ellers i landet og at de ikke er like politisk aktive.

Fylkeskommunene i Aust- og Vest-Agder jobber med en plan som skal gjøre Agder bedre på likestilling. Det er ikke klart hva planen vil inneholde, men tiltakene vil være bindene for kommunene i landsdelen.

— Vi kan bli bondefanget slik at vi må si ja til ting som vi kanskje ikke trenger være med på siden vi allerede er gode, sa Jørgen Kristiansen.

STATISTIKKBRUK: Mette Gundersen (Ap) mener Kristiansand må sammenligne seg med Bergen og Trondheim og ikke Åseral når de skal se hvor flinke de er på likestilling. - Kristiansand er dårligst blant storbyene, sa hun i formannskapet. Her sammen med partifellene Abdullahi Mohamed Alason og Åse G. Paulsen. Foto: Kjetil Reite

Hverken Arvid Grundekjøn eller Jørgen Kristiansen vil melde Kristiansand ut av arbeidet med likestillingsplanen. Men de spør seg altså hvor nyttig den er for Kristiansand.

Sammenligning

Mette Gundersen (Ap) mener Kristiansand ikke har noen grunn til å skryte for mye av at de er flinke på likestilling.

— Det stemmer at vi er med på å trekke Agder opp, eller at Agder er med på å trekke oss ned. Men det er også ubestridt at Kristiansand ligger lavest blant de store byene. Kanskje er det mer relevant å sammenligne oss med Bergen og Trondheim enn med Åseral, Marnardal og de andre kommunene i Agder, sa Mette Gundersen i formannskapet.

Hun mener politikerne har nok å ta fatt i.

— Kristiansand har en jobb å gjøre når det gjelder alle kvinnene i deltidsstillinger og deltagelse i samfunnslivet, sier hun til Fædrelandsvennen.

Hun mener Kristiansand har godt av en likestillingsplan.

— Dette skal ikke bare handle om likhet mellom kjønnene. I Kristiansand trenger vi en handlingsplan for seksuelle minoriteter. Det er interessant å se om vi har blitt bedre der, sier hun.