SULFID: Næringsområdet på Gaupemyr inneholder over en million kubikkmeter sulfidholdig stein. Deponiet ble til da nye E 18 ble bygget. Nå er det besluttet at Lillesand kommune skal ta ansvar for å tette deponiet innen 15. mai. 6,4 av de 13,9 millionene er kompensasjon for dette. Foto: Hildegunn Mellesmo Aslaksen
EIENDOM: Asko er allerede etablert med 20 mål tomt på Gaupemyr. Nå er de resterende 80 målene ute for salg. Foto: Hildegunn Mellesmo Aslaksen

LILLESAND: — Dette er en sak som fort kunne ha havnet i rettsvesenet. Det har vært mye fram og tilbake, sier Gunnar Sannæss, leder for avdeling eiendom og prosjekt i Lillesand kommune.

I november 2012 undertegnet han en meget forsinket sluttavtale med Statens vegvesen. Denne har Fædrelandsvennen nå fått innsyn i:

Oppgjøret

Lillesand kommune får 7,5 millioner kroner som oppgjør for å overta ansvaret for sideveier og anlegg veivesenet bygget i forbindelse med E 18-utbyggingen.

Beløpet er i hovedsak oppgjør for mangler på næringsområdet på Gaupemyr.

Avtalen var at det 100 mål store næringsområdet skulle overleveres Lillesand kommune som byggeklar grunn innen ett år etter at veiarbeidene var avsluttet, det vil si i september 2010. Men Lillesand kommune mente grunnen ikke var byggeklar, og ville ikke overta området.

— Nå overtar vi med kompensasjon for de mangler vi har blitt enige om var der, sier Sannæss.

Sulfid

Det er igjen sulfid som har skapt hodebry for begge parter.

Næringsområdet ligger på toppen av et enormt massedeponi av sulfidholdig stein fra E 18-utbyggingen. Deponiet forurenser, fordi det ikke er tett.

Sluttavtalen innebærer at Lillesand kommune skal påta seg arbeider knyttet til miljøtiltak på området. Det betyr at kommunen skal tette deponiet.

Som vederlag for dette, skal kommunen ha 6,4 millioner kroner fra Statens vegvesen. Fristen er satt til 15. mai, og pengene utbetales når arbeidet er utført og godkjent av veivesenet.

— Det blir asfaltert så fort vi bare rekker. Vi må gjøre en del avrettingsarbeid. Det har vært snakk om flere løsninger, men mest sannsynlig blir det et underlag av asfalt, sier Sannæss.

Fornøyd

Statens vegvesen vil fortsatt ha ansvaret for sulfiddeponiet og utslippene herfra. Men sluttavtalen betyr at Lillesand kommune nå kan selge ut resten av næringstomtene på området.

— Det er tross alt 100 mål der med veldig flotte næringsarealer, som jeg håper vi får god respons på, sier Sannæss.

Prosjektleder Nils Ragnar Tvedt i Statens vegvesen er også glad partene er blitt enige, til tross for utbetalingen på til sammen 13,9 millioner kroner.

— Jeg tror vi kom til en grei løsning her. Vi har brukt relativt lang tid, og vi har alle vært utålmodige. Det tar tid å ordne opp i sluttavtaler, sier Tvedt.

Fylkesmannen positiv

Fylkesmannen mener avtalen er lovende for Kaldvellfjorden.

— Det er positivt at de dekker til deponiet. Det har jo stått åpent uten tilstrekkelig tildekking over en tid. Når vi får mindre vann gjennom deponiet, er det mindre vann som skal behandles, sier senioringeniør Veronica Skjævestad i miljøvernavdelingen hos Fylkesmannen i Aust-Agder.

Fylkesmannen har vært klare på at deponiet måtte tettes for å minske utslippene av aluminium og tungmetaller til Kaldvellfjorden.

Nå har Lillesand kommune frist til 15. mai med å tette deponiet på Gaupemyr.

Selger næringstomter for 40 millioner

Nå kan Lillesand kommune selge ut næringstomtene på Gaupemyr. Verdien anslås til 40–50 millioner kroner.

— Urealisert verdi er sånn røfflig 40–50 millioner kroner. Nettosalget skal gå til å betjene kommunens lån, sier leder for avdeling for eierskap og prosjekt, Gunnar Sannæss.

DNB eiendom skal gjøre meglerjobben på vegne av Lillesand kommune, og tomtene er lagt ut for salg på Finn. Asko beslaglegger rundt 20 mål av det 100 mål store området. 80 prosent av arealene ligger altså ledig.

— Det er først nå vi har fått eiendommene klare i markedet. Vi kunne ikke gjøre noe før vi overtok området. Vi måtte først sluttføre avtalen med Statens vegvesen, sier Sannæss.