KRISTIANSAND: Stortingsvalget er i september. Torsdag tjuvstartet valgkampen på det kristne stevnet SommerOase 2013 i Kristiansand.

I Gimlehallen virket som om det var vanskelig for politikerne å matche temperaturen i finværet ute.

Først da bioteknologi ble diskutert ble det litt liv blant de vel tusen menneskene som hadde benket seg for å høre om temaet "Kristne verdier i politikken".

"Tøff i trynet"

Frps nestleder Ketil Solvik-Olsen hadde akkurat ressonert seg fram til at det ikke var så store skiller mellom partiene – heller ikke mellom Frp og KrF — i den saken.

1000 MENNESKER: Ikke fult hus, men tusen mennesker hadde benket seg i Gimlehallen torsdag. Foto: Anders Martinsen

— Er du for eggdonasjon? avbrøt landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp).Han fikk kontant svar:

— Med kjent donor er vi for. Men du sitter i en regjering som har akseptert surrogati, så jeg tror ikke du skal være så veldig tøff i trynet på akkurat det, svarte Solvik-Olsen, til stor latter og applaus.

Selv kristen

Latter ble det også da Frp-nestlederen senere fulgte opp med dette:

— Når man er på er kristen festival, så er plutselig kontantstøtte blitt en kjernesak, sa Solvik-Olsen henvendt til de rød-grønne i debattpanelet.

Representanter for alle stortingspartiene deltok i debatten.

— Kristne er like viktige som alle andre velgere. Men vi har gjennom flere valg sett at vi appellerer veldig til kristne. Ved 15 sekunder på Dagsrevyen får du ikke fram de store tankene. Det gjør du her, sier Ketil Solvik-Olsen til Fædrelandsvennen.

Han fikk også fram i debatten at han selv er kristen og at har engasjerte seg i en frimenighet da han bodde i USA.

Ikke Israel

Til venstre for ham på scenen stod Kjell Ingolf Ropstad, stortingsrepresentant for KrF i Aust-Agder.

— Dette er jo din hjemmebane, føler du deg utfordret av Frp?

FAMILIEPOLITIKK: Anders Stormark fra Haugesund lekte med datteren sin Rebekka under debatten. Foto: Anders Martinsen

— Jeg tror folk ser de store og viktige forskjellene. Hvis du er opptatt av sorteringssamfunnet, er det ikke der utfordringen ligger. Den ligger i å få på plass en ny regjering.Blant temaene som ikke ble diskutert, var typiske kristne saker som syn på homofili og Israel.

— Jeg hadde nok vært like ærlig om de hadde spurt meg om homofili. Israel er også et spørsmål det er mange meninger om. Jeg er nok ikke enig med alle her, sier Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

Vil være brede

Men det hadde kanskje blitt litt mer temperatur hvis Israel hadde vært tema?

— Ja, men vi hadde et mål om ikke å være smale. Målet var å være relevante for helheten av det å være kristen i samfunnet, sier festivalleder for SommerOase, Johan Edvard Grimstad, til Fædrelandsvennen.

Stevnedeltaker Anders Stormark fra Haugesund la merke til at det var flere kristne deltakere i panelet.

— De brukte nok også noen kristne sjargonger. Men på den annen side tror jeg de mente det de sa, sier han.

— Hva er viktig for deg når du skal velge parti?

Vil ha regjeringsskifte

— Familiepolitikken er en grunnstein i samfunnet. Det er viktig at mor kan være hjemme lenger enn det første året. Og så er det viktig hvordan vi behandler våre utenlandske venner som trenger rom. Men samtidig vil jeg heller ikke være naiv.

— Og hvem kommer du til å stemme på?

— Det blir nok KrF, Høyre eller Frp. At det blir regjeringsskifte er det viktigste.

Oppgitt over debattnekt

Partiet De kristne får verken delta på politikerdebattene under SommerOase eller i Sarons dal. Førstekandidat for partiet i Vest-Agder, Norunn Hågan Walvick, er oppgitt.

— Det hadde vært skandale hvis Miljøpartiet De Grønne ikke var invitert til en miljøkonferanse. Vi hadde selvfølgelig ønsket å være her. Den demokratiske prosessen må ivaretas i samfunnet, også på kristne festivaler, sier Walvick til Fædrelandsvennen.

Johan Edvard Grimstad, festivalleder for SommerOase, svarer slik:

— De kristne er ikke på Stortinget. Ja, det er mange som har sympatier den veien, men skulle vi hatt med dem, måtte vi også ha invitert Rødt, Kristent samlingsparti og Miljøpartiet De Grønne. Det ville blitt for mange.