Dykkere_Ålbæk_5.jpg Foto: Jon Anders Skau
Dykkere_Ålbæk_3.jpg
Dykkere_Ålbæk_2.jpg

ÅLBÆK: — Vi sitter nå og samler sammen de opplysningen vi innhentet i går. Vi har gjort en del avhør og gjennomført tekniske undersøkelser av båten. Det er et gedigent etterforskningsarbeid som gjenstår, sier Kirsten Dyrmand i Den uafhængige politiklagemyndighet til Fædrelandsvennen.

Minst to politimenn løsnet skudd

Den danske spesialenheten for politisaker skal avdekke omstendighetene rundt narkotikaaksjonen som kostet en 49-åring fra Arendal livet søndag kveld. Mannen skal ha blitt skutt og drept da han var i ferd med å flykte fra politiet i havna i Ålbæk.

— Skytingen skjedde i åpent farvann, et stykke utenfor moloen. Det er skutt av flere personer og fra meget kort hold, sier Dyrmand.

— Hvor mange politimenn løsnet skudd?

— Det var hvert fall to, sier Dyrmand.

Falt i vannet

Den 49 år gamle arendalitten skal ha vært alene i båten da han ankom havna i Ålbæk sent søndag kveld. På kaia sto to andre nordmenn og ventet. Ifølge politiet var planen å smugle 250 kilo hasj fra til Arendal.— Da nordmennene blir oppmerksom på at det er politi til stede forsøker de å hoppe om bord. Den ene faller i vannet, mens den andre kommer seg opp i båten, sier Dyrmand.

49-åringen skal da ha kjørt i full fart ut av moloen, med politiet etter. Det er på dette tidspunktet skuddvekslingen skal ha oppstått. Foreløpige opplysninger tyder på at 49-åringen skjøt først.

— Begge nordmennene var i båten da de ble beskutt, sier Dyrmand.

Varetektsfengslet i fire uke

49-åringen ble truffet i hodet og brystet og døde momentant. Den andre, en 27-åring, ble også truffet. Han ligger nå på sykehus i Ålborg, hvor han skal opereres i dag.

Mannens advokat, Olav Pedersen, har ennå ikke fått snakket med sin klient. Han vet derfor ikke hvordan han stiller seg til siktelsen.— Jeg forventer at jeg får en orientering av politiet i dag. Han er varetektsfengslet i fire uker, men så snart han er i form til det skal han fremstilles for retten, sier Pedersen til Fædrelandsvennen.

De to nordmennene som ble pågrepet er siktet for forsøk på smugling av hasj. Politiet vil under etterforskningen vurdere om de også skal siktes for drapsforsøk på politimannen som ble såret under aksjonen. Politimannen skal ha blitt truffet to ganger av skudd fra 49-åringens håndvåpen.

Dykkere undersøker havbunnen

Tirsdag morgen var dykkere fra den danske marinen på plass i Ålbæk for å undersøke havbunnen. Dette skjer i forbindelse med etterforskningen til politiet i Nord-Jylland, som etterforsker smuglingssaken parallelt med spesialenhetens etterforskning av selve skuddvekslingen.— Vi ser etter om det har blitt kastet noe over bord fra båten. Men vi leter ikke etter noe spesifikt, sier etterforskningsleder Verner Holm i politiet i Nord-Jylland til Fædrelandsvennen.

— Tror dere det kan ligge våpen i vannet?

— Nei, det tror jeg ikke, sier Holm.

— Var dere forberedt på at aksjonen kunne ende i en skuddveksling.

— Vi er alltid oppmerksom på at noe sånt kan skje i en presset situasjon. I denne situasjonen ser jeg ikke at vi kunne gjort noe annerledes. Vi har tatt de forbehold vi kunne ta, sier Holm.