Heises: Heisekraner blir tatt i bruk for å heise de nye ståldragerne fra Danmark på plass. Foto: Irene Svozilik
Svære: Noen av ståldragerne er i overkant av 24 meter høye og skal nå monteres på hver sin side av hovedveien. Foto: Irene Svozilik

KRISTIANSAND: Ståldragerne som utgjør grunnleggende elementer i brokonstruksjonen, fikk flere arbeidere til å sperre opp øynene. For det er ikke småtterier som skal til for å holde den nye broen i Sørlandsparken på plass.

Fraktet fra Danmark

Fungerende anleggsleder Nicolai Berntsen. Foto: Irene Svozilik

— De kom fra Danmark i går, og de er ganske svære, bemerker fungerende anleggsleder i Sørlandsparken, Nicolai Berntsen ved Brødrene Reme, til Fædrelandsvennen.De enorme ståldragerne, som skal holde broen på plass, ble fraktet med skip fra Danmark til Kristiansand tirsdag ettermiddag. Ved ankomst i Kongsgårdbukta klokken 20 tirsdag kveld, ble dragerne heist i land og siden transportert til Sørlandsparken, hvor arbeidet nå er i gang med å få dragerne montert på på hver sin side av veien.

- Svære dimensjoner

— Det som gjør arbeidet litt spesielt er de svære dimensjonene, påpeker Berntsen. Noen av ståldragerne er i overkant av 24 meter og veier 20 tonn. I tillegg kommer betongelementene som veier 20 tonn hver. Dem finnes det 24 stykker av.

— Det er litt tyngde på det, smiler Berntsen.

Om lag 20 mann, inkludert kranførere, vil bli satt i sving for å få ståldragerne montert. Mens arbeidet pågår vil veien snevres inn og trafikken bli omdirigert. Når midtseksjonen som skal gå over veien monteres, vil veien bli stengt for trafikk og arbeidet bli lagt til nattestid. Det skjer om ca fire uker.

Ferdig i september

— Vi skal arbeide med å få alle ståldragerne på plass innen 15.juli. Da er planen at vi skal fjerne understemplingen. Da vil dragerne stå av seg selv over veien, forteller den fungerende anleggslederen.

Helt ferdig blir imidlertid ikke broen før i september. Før det skal både gulv og tak på plass.

Berntsen legger ikke skjul på at han gleder seg til å ta arbeidsprossesen i nærmere øyesyn.

— Det blir spennende å se hva som skjer og følge med fra dag til dag, sier han fra utsiktsrommet til anleggsområdet.