KRISTIANSAND: For Vest-Agder fylkeskommune vil det bety at man blant annet overtar videregående skoler, tannhelsetjeneste og fylkeskommunale veier som ligger i disse fire kommunene.

I tillegg vil naturlig nok de ansatte også flytte med.

En eventuell overflytting av de fire kommunene vil føre til at Vest-Agder øker sine inntekter med 190 millioner kroner, og ifølge Sundtoft vil det dekke det nye utgiftsbehovet.

Dette forutsetter at skolebygg og annen bygningsmasse holder en rimelig grei standard og at gjelden som eventuelt overtas fra Aust-Agder, ikke blir omfattende.

Hvor stor del av Aust-Agders samlede gjeld som skal overføres til Vest-Agder, må avklares etter nærmere utredning og i eventuelle forhandlinger knyttet til økonomisk oppgjør mellom fylkeskommunene.

Sundtoft peker også på i saksutredningen til fylkespolitikerne at staten gir kompensasjon for engangskostnader ved sammenslutningsprosesser. Inndelingsloven gir imidlertid ikke direkte hjemmel for å dekke kostnader ved grensejustering. Her må det eventuelt føres egen argumentasjon for at dette er en så omfattende grensejustering at det betinger støtte fra staten.

Demokrati

Fylkesrådmannen drøfter også forholdet til lokaldemokratiet i saken om fylkestilhørighet.

”For innbyggerne i søkerkommunene får en fylkesgrensejustering hovedsakelig innvirkning på deltakelse i det regionale demokratiet. De må forholde seg til et nytt regionalt demokratisk fellesskap. ?

Ved at fylkene utgjør valgdistrikter ved stortingsvalg, kan fylkesgrensejustering få betydning for det nasjonale demokratiet. I og med at støtten til fylkespartiene er knyttet til antall avgitte stemmer ved fylkestingsvalg, vil endring av valgkretsene få innvirkning på partistøtte.

Likeledes vil endring av valgkrets få konsekvenser for nominasjonsarbeid og rekruttering av kandidater. Fylkestinget avgjør selv hvor mange representanter det skal ha. Grensejustering får derfor ikke direkte innvirkning på fylkestingets størrelse. ?

Både tilhørighet til kristiansandsregionen som arbeidsmarked og handelssenter og et positivt utrykt ønske i folkeavstemning om overflytting, bør gi sterk identitet til Vest-Agder. Beregninger som er gjort kan tyde på at Aust-Agder sannsynligvis mister ett mandat til Stortinget, mens Vest-Agder ligger an til å opprettholde nåværende antall mandater ved denne grensejusteringen. Beregninger som er gjort for et sammensluttet fylke, viser at fylket beholder 10 mandater, som er summen for de to fylkene i dag.”