FARSUND: En 17 år gammel gutt fra Kvinesdal og hans 45 år gamle far er i Lister tingrett dømt for vold mot en mann.

Volden fant sted på en bursdagsfest på Nedre Haugland i Kvinesdal natt til lørdag 8. desember i fjor. Voldsofferet satt i en bil utenfor, da faren fikk vite at vedkommende noen måneder tidligere hadde slått ned sønnen hans.

Sønnen var da 16 år og ble kjørt til sykehus av faren, uten at han fikk opplyst hvem som hadde slått.

Sparket i ansiktet

Da han denne natten fikk utpekt gjerningsmannen, reagerte den berusede faren med å gå ut til bilen, hvor han angrep mannen. Fornærmede låste døren i bilen, men 45-åringen kom seg inn gjennom bakdøren. Retten legger til grunn at 45-åringen slo mannen i ansiktet og hodet med minst fire knyttneveslag.

Sønnen kom etter, og så at det var et basketak i bilen. Han forklarte i retten at han oppfattet at det var faren som ble slått.

17-åringen løp dermed til bilen, låste opp døren, dro mannen ut og slengte ham i bakken. Ifølge retten skal han deretter ha sparket mannen i ansiktet, først med kneet, deretter med foten.

Lister tingrett har hovedsaklig lagt vekt på forklaringen til et av vitnene. Dette fordi vitnet var det eneste som ikke hadde drukket alkohol.

«De øvrige vitners forklaring fremstår etter rettens oppfatning som mindre sammenhengende og nøyaktige, hvilket i hovedsak synes å skylde den enkeltes alkoholinntak», heter det i dommen.

Mindre hjernerystelse

Voldsofferet ble senere på natten kjørt til sykehus. Han hadde skjev nese, to knekte fortenner og noe hukommelsestap. Han skal også pådratt seg en mindre hjernerystelse, men ble utskrevet fra sykehuset samme dag.

I retten mente 45-åringen at han burde slippe straff siden volden var en reaksjon på vold som hans sønn var blitt utsatt for noen måneder tidligere. Han erkjente likevel på spørsmål fra retten at det var uakseptabelt å reagere slik han gjorde.

«Etter rettens oppfatning kan den aktuelle situasjonen ikke betraktes som noen formildende omstendighet ved straffutmålingen», heter det i dommen.

Lister tingrett dømte faren til fengsel i 45 dager, mens sønnen ble dømt til 45 timers samfunnsstraff. I tillegg må faren, som er dømt fire ganger tidligere, betale saksomkostninger på 3000 kroner.

Tingretten fant det formildende at gutten handlet i en situasjon der han oppfattet at hans far ble utsatt for vold.