Lørdag ettermiddag står Telemarks fylkesordfører Terje Riis Johansen i spissen for en delegasjon fra Agder og Telemark, som vil snu departementets prioritering av sovevogner på Sørlandsbanen, på bekostning av to timers frekvens på tog til og fra Oslo. Det skjer på et møte med Marit Arnstad og Geir Pollestad under Sp-landesmøtet i Loen.

Statssekretær Geir Pollestad. Foto: Junge, Heiko

Syndebukken for denne prioriteringen er pekt ut: Senterpartiets statssekretær i Samferdselsdepartementet Geir Pollestad fra Rogaland, som helst ville ha sovevognstilbud fra Stavanger mot hovedstaden.

Tordner

For partikollegene i Senterpartiet er Pollestad det nærmeste man kan bli fritt vilt.

Senterpartiets førstekandidat til Stortinget fra Aust-Agder, Kåre Gunnar Fløystad, på talerstolen på partiets landsmøte. Foto: Senterpartiet

— Han virrer rundt her inne og vil ikke snakke om det, sier partiets førstekandidat til Stortinget fra Aust-Agder, Kåre Gunnar Fløystad.- Jeg er ikke helt overbevist om Pollestad kan eller vil få det til, sier partiets gruppeleder i fylkestinget i Vest-Agder, Sigmund Oksefjell.

Ingen av dem vil spå utfallet av skjebnemøtet lørdag ettermiddag. Men begge fremhever Terje Riis Johansen som et viktig kort.

Viktig sak

Leder an: Fylkesordfører Terje Riis Johansen står i spissen for møtet med samferdselsministeren. Foto: Roald, Berit

— Sovevogner med dårlig belegg er ikke noe å kjempe for, når vi kunne revolusjonert Sørlandsbanen med en frekvens på to timer mellom hver avgang, sier Fløystad.Oksefjell tok saken opp under generaldebatten på landsmøtet fredag.

— Problem er at både Agder og Telemark har hatt store forventinger til å få to timers frekvens på avgangene. Både kommuner og fylkeskommuner har tiljublet det. Derfor sa jeg klart i fra på landsmøtet i dag: Det er et stort trykk fra hele Agder og Telemark i denne saken, sier Oksefjell.

Vanskelig

- Kommer dere forbi Pollestad lørdag?

— Det kan jeg ikke svare på nå. Om vi ikke får et ja på direkten, så kan det åpnes for ytterligere bevilgninger som kan gjøre at vi får både sovevogner og to-timers frekvens, sier Oksefjell.

- Blir det et nederlag hvis Senterpartiet i Agder ikke får gjennomslag for økt frekvens?

— Jeg vil ikke si det blir et nederlag. Men jeg blir fryktelig skuffa, sier Oksefjell.