VENNESLA: Ordførerne Arvid Grundekjøn i Kristiansand og Torhild Bransdal i Vennesla har hatt sine feider om saker i media.

Torsdag var tonen god og begge enige om et nytt landsdelsfengsel bør legges til Støleheia i nytt regionalt næringsområde langs riksvei 9. De møttes på Bransdals kontor. Til stede var også varaordførerne Jørgen Kristiansen og Berit Kittelsen.

— Vi slåss før møtet

— Vi slåss ferdig før møtet begynte, fleiper Torhild Bransdal (KrF).

— Vi har vært saklig uenige på et tidligere tidspunkt, men har hatt et utmerket samarbeid i Knutepunktet, kvitterer Arvid Grundekjøn (H).

— Det må være lov å være uenig i sak, men nå er jeg glad Kristiansand har tatt initiativ i denne viktige saken, sier Bransdal og sikter til lokaliseringen av et nytt fengsel på Sørlandet.

Beslutning i 2014?

Lang fangetransport og dårlig fengselskapasitet både i Kristiansand og Arendal har vist behovet for et nytt fengsel for inntil 250 innsatte og 350 ansatte.

HER ER OMRÅDET: Kristiansands ordfører Arvid Grundekjøn (bak), varaordfører Jørgen Kristiansen og Vennesla-ordfører Torhild Bransdal ser på kartet over Støleheia hvor de er enige om at et nytt hovedfengsel for Agder bør bygges. Foto: Frode Lindblom

Det er Justisdepartementet som avgjør om det skal bygges nytt fengsel på Sørlandet. Beslutningen vil ventelig bli tatt i 2014.Kristiansand og Vennesla ønsker nå å være offensive og er sammen enige om at Vennesla er den beste lokaliseringen.

— Et naturlig sted

— Støleheia peker seg ut som velegnet til et slikt formål. Det er et naturlig sted og ligger geografisk godt til med kort avstand til Kristiansand, som jo er hovedleverandør av innsatte, sier Arvid Grundekjøn og trekker på smilebåndet.

— I tillegg er det stor tilgang på kompetent arbeidskraft i området, mener Torhild Bransdal.

— Vi trenger et nytt fengsel i Agder. Både på grunn av lang fangetransport til Åna og fordi fengslene i Kristiansand og Arendal begge er uhensiktsmessige. Nå er vi enige om det bør komme i Vennesla, sier bygdas varaordfører Berit Kittelsen (Ap).

Tids- og ressursbesparende

— Denne løsningen stiller vi oss bak. Ifølge politimesteren bruker Agder mye ressurser på fangetransport, istemmer varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF) i Kristiansand.

— Det er også en miljøside med valget av Vennesla. Det vil spare mye tid og ressurser på at politiet skal sitte mindre i bil. I tillegg er det kort vei til domstol og medisinsk oppfølging, sier Grundekjøn.

Aust-Agder vil også ha

Aust-Agder posisjonerer seg i fengselskampen, og i Evje og Hornnes mener ordføreren at setesdalskommunen er et egnet sted. På Evjemoen har Arendal fengsel en egen avdeling.

Kommunene Froland og Lillesand har også signalisert at de har ledig tomt til et nytt storfengsel for Agder-fylkene.

Arvid Grundekjøn og Torhild Bransdal mener det er mange gode grunner til at Justisdepartementet skal si ja til Agder. De mener Agder-benken blir sentral i å føre landsdelens sak om behovet for et nytt fengsel.

Som de to kommunene nå er enige om hvor bør komme.

— Vi hadde ikke sittet her hvis vi ikke mente Støleheia i Vennesla er det beste alternativet, understreker varaordfører i Vennesla, Berit Kittelsen.