LINDESNES: — Ja, nå vet vi det ikke helt sikkert enda, for det er fortsatt tidlig i prosjektet. Men det skotske høylandsfeet beiter annerledes. De sparer blant annet flere utrydningstruede plantearter, noe villsauen ikke gjør, forklare Katrine Skajaa Gunnarsli, sjefingeniør hos fylkesmannens miljøvernavdeling.

17 dyr på jobb

Øverst på Jørenstadheia, like under vindmølleparken på Lindesneshalvøya, tramper sværingene gjennom lyngheiene. Tor Helge Kjellby startet med storfe i heia for tre-fire år siden, og nå er det i alt 17 dyr som

NY OG FRISK: Flere steder popper det opp frisk lyng etter at storfeet har gjort jobben. Foto: Roar Greipsland

jobber i lyngheia. Hvorfor i all verden det er så viktig, kan Katrine en hel del om.

— Kystlyngheiene forsvinner fordi heiene lyngen ikke blir beitet og brent som før. Dermed vokser det opp annen vegetasjon i stedet, og lyngen dør ut. Nå har vi utarbeidet en egen tiltaksplan for å få mer av lyngen tilbake, og her ute på Lindesnes er det fra før store arealer med kystlynghei som vi nå må forsøke å redde, forklarer Katrine.

På rett vei

— Det har allerede hjulpet, fastslår storfeeier Tor Helge Kjellby. Han følte seg ikke som noen sauebonde, og ville heller ha noe villere og større på beite. Dermed falt valget på skotsk høylandsfe. Etter noen års beiting kommer det nå ny og frisk lyng tilbake i områdene, og mere skal det bli når skottene virkelig kommer i siget. Katrine fra Miljøvernavdelingen har sørget for tilskudd til gjerding, og bidrar dermed til stimulans for dyreholdet og skjøtting av lyngheiene. Tor Helge har mellom 1700 og 2000 mål innegjerdet på fire ulike områder på Lindesneshalvøya.

Ikke så skremmende

— Det er en viktig jobb, fordi 90 prosent av lyngheiene allerede er forsvunnet eller dårlig skjøttet. Nå gjelder det å få bevart og opparbeidet de siste vi har igjen. Flere steder i Vest-Agder er både sau og storfe i jobb for å redde kystlyngheiene, så spørs det om skottene etter hvert danker ut de innfødte på lyngjobben, sier Katrine.

— Kanskje det, ler Tor Helge. Han tror størrelsen på skottene kan virke skremmende på mange, men forsikrer at de er rolige og snille. Stort sett, bare ikke kom inn mellom kalven og kua, for da kan det brake løs.