VENNESLA: — Jeg vil heller betale for et skikkelig godt produkt enn å få noe halvveis gratis, sa Sally Vennesland.

Trofaste abonnenter i Vennesla forventer mye når nye Fædrelandsvennen slippes til mandag.

Stor forståelse

Mandag kveld hørte mellom 20 og 30 andre Rotary-medlemmer i Vennesla sjefredaktør Eivind Ljøstad fortelle om nye Fædrelandsvennen. Fra mandag skal de som abonnerer få tilgang til alt innholdet på den kanalen de ønsker; papir, nett, mobilt eller på nettbrett. For å få tilgang til den fulle nettavisen må man imidlertid abonnere eller kjøpe døgntilgang.

Vennesla-møtet var det første for Ljøstad etter at mediehuset bestemte seg for lanseringsdato for det nye medieprosjektet, og han var spent på reaksjonene. I Vennesla hadde han ingenting å frykte. Alle som tok ordet gledet seg til nylanseringen.

— Abonnentene har forståelse for dette. Det ser vi alle steder, kommenterte redaktøren.

Sally Vennesland, som også er Høyre-politiker, er glad for å få det hele og fulle innholdet også på nett - selv om det betyr at man må betale.

— Det han presenterte er spennende, sa hun, og fikk støtte av sin sidemann på møtet, Tor Endre Bakken.

— Jeg skjønner at et godt produkt trenger flere inntekter enn det annonsene gir. Det er bra at Fædrelandsvennen er et fyrtårn og viser vei. Jeg er sikker på andre kommer til å komme etter, sa Bakken.

Truet forretningsmodell

Eivind Ljøstad innledet med å si at forretningsmodellen Fædrelandsvennen og andre mediehus har brukt til nå er under press. Selv om avisen fortsatt er robust, merkes det når 10.000 abonnenter har forsvunnet.— Vi frykter at det fortsetter, og er nødt til å gjøre noe. Det har ingen nytte å snakke om det som har vært. Vi må se på mulighetene, sa redaktøren.

Han mener det er hyggelig å komme til abonnentene og si at de kan få mer til samme pris.

— På den måten tror vi at trenden kan snus og vi får flere abonnenter, sa Ljøstad. Han eksemplifiserte med en 25 år gammel ingeniør som flytter til Kristiansand eller Vennesla.

— De tegner ikke abonnement på Fædrelandsvennen med en gang slik de gjorde før. Men de leser oss på nett, påpekte Ljøstad.

Samme innhold

Etter foredraget satte han seg ned og snakket med en del av de fremmøtte rotarianerne. De ga full støtte.

— Det høres fornuftig ut at de faste abonnentene skal få mer. Jeg synes det er veldig interessant at man kan lese alt innholdet på nett, samtidig som de beholder en fullverdig papiravis, sa Oddbjørn Aardalen.

Pensjonisten har vært abonnent på Fædrelandsvennen siden han flyttet hjemmefra på 60-tallet, og fikk tilsendt avisen i bunkesvis da han var i militærtjeneste i Nord-Norge.

— Det er generasjonsskifte. Mens vi blar i papiravisen, sitter de yngre med brettene sine, la Aardalen til.

— Da er det naturlig at de skal få samme innhold, supplerte Bjørn Robstad.

De skal lese nettutgaven og den digitale utgaven av papiravisen, e-avisen, men er glad for at de fortsatt skal få et redigert papirprodukt i postkassen. Et par andre medlemmer var imidlertid opptatt av kunne slippe papiret.

— De som ikke vil ha papiravisen kan reservere seg mot det, sa Ljøstad.