PAUSE: 17. mai er en travel dag for Konrad Opdahl. Fædrelandsvennen traff han i en liten pause i sykkelverkstedet til G-sport. Foto: Jon Anders Skau

SØGNE: I lett regn stiller Søgne Musikkorps opp i folketoget utenfor Tangvall skole i Søgne. Ett av medlemmene har nok spilt i flere 17. mai-tog enn de aller fleste. Konrad Opdahl var nemlig bare 11 år gammel da han spilte i korps på 17. mai for første gang. Det var i 1945. ## — Viktig milepæl

— Det var en spesiell opplevelse for en elleveåring. Jeg så det nok med et guttesyn. Jeg husker at det var en stor høytidelighet for de voksne. Det var en viktig milepæl, og det var stor fest i hele bygda, forteller Konrad Opdahl til Fædrelandsvennen.

GLAD I MUSIKK: Hvert år står Konrad Opdahl grytidlig opp sammen med de andre medlemmene av Søgne Musikkorps for å spille for fastboende i Søgne-skjærgården. - Det er en helt fantastisk opplevelse, sier Konrad. Foto: Jon Anders Skau

— Selv om det var lite musikk under krigen fikk vi raskt stablet på beina et korps. Det var jo ei lita bygd jeg bodde i den gang, men noen hadde holdt det gående under krigen. Det var stor jubel og glede 17. mai 1945, forteller Konrad videre.Han synes at 17. mai-tradisjonen har blitt godt bevart.

— Vi er utrolig gode på å holde på tradisjoner som barnetog og folketog. Det virker som om de unge er interesserte i krigshistorien og også å feire 17. mai som en frihetsdag, mener Konrad.

Holdt seg til klarinetten

Han er opprinnelig fra Beistad i Steinkjer. Det var der han fikk sin første klarinett som guttunge, og den har han holdt seg til.

Allerede i 1957 kom han til Kristiansand og spilte med Divisjonsmusikken. Men studier og jobb brakte han vekk fra Sørlandet i noen år. For Konrad ble musikklærer. Først på Tonheim Folkehøyskole på Hamar, så på Agder Folkehøyskole i Søgne.

— Jeg fant meg ei jente fra Sørlandet jeg. Vi bestemte oss for å flytte til Søgne, og det var ikke noe dumt valg, smiler Konrad.

Hver 17. mai siden 1987 har Konrad spilt sammen med Søgne Musikkorps.

Tålmodig kone

— Kona mi må være skapt av noe spesielt. Hun er så tålmodig. Hun har vel nesten aldri feiret 17. mai med meg, sier den spreke 79-åringen.

— Men hvorfor gidder du?

— Haha, ja nå spør du sånn som kona mi. Det er gøy, og det er en interesse, svarer Konrad.

Siste marsj

Men i år ble kanskje den siste gangen Konrad marsjerte sammen med Søgne Musikkorps.

— En gang må det komme til en ende. Jeg og kona har diskutert og blitt enige om at til neste år vil vi feire grunnlovens 200-års jubileum på Karl Johan, forteller Konrad.

Han har bare gode ord å si om årene i Søgne Musikkorps.

— Det er aldeles strålende å spille i Søgne Musikkorps. Det er en fin gjeng med godt samarbeid, mener Konrad.

Korps i skjærgården

Å spille i Søgne er nemlig noe helt spesielt. Hver år reiser korpset ut med båt fra Høllen tidlig om morgenen. Ferden går til Ålo, og deretter til enten Ny Hellesund eller Borøya. Deretter er det konsert i Høllen. Men dagen slutter ikke der. Korpset må også være med i barnetoget og folketoget i Søgne, og reiser også til Kristiansand for å delta i borgertoget.

— Det er en helt fantastisk opplevelse å dra ut i Skjærgården. Men jeg blir ikke med inn til Kristiansand, det holder med opplegget i Søgne, mener Konrad.

— Men hva skal du ta deg til når du ikke spiller i korps lenger?

— Jeg får vel lest alle de uleste bøkene som ligger hjemme, svarer Konrad og ler.