ARENDAL: — Sykehuset har fått en nokså klar tilbakemelding fra oss på hva som er våre vurderinger og hva vi forventer av helhetlig tjenestetilbud til brukerne. Det må sykehuset ta ansvar for, sier fylkeslege Anne Sofie Syvertsen i Aust-Agder.

I en dødsannonse oppdaget sykehusansatte ved psykiatrisk avdeling i Arendal at en mangeårig pasient var død. Det er mistanke om selvmord, selv om dødsårsaken ikke er klarlagt. Sykehuset varslet selv fylkeslegen som gjennomførte tilsyn.

Pasienten hadde rapportert til sykehuset at han hadde vært utsatt for "forferdelige" og "krenkende opplevelser". Ingen ved sykehuset tok tak i anklagene, eller gjorde noe med dem og dette ble ifølge fylkeslegen opplevd som et tillitsbrudd mellom pasient og behandlerapparat.

Dessuten kontaktet pasienten sykehuset flere ganger og ba om å bli innlagt, men fikk ikke lov. I stedet ble han bedt om å ta kontakt med legevakten.

Svært uheldig

FYLKESLEGE Anne Sofie Syvertsen er ikke nådig Foto: Synnøve Skeie Fosse

"Dette konstituerer en avvisning hvilket må ansees å være svært uheldig gitt pasienters alvorlige sykehistorie, sier Syvertsen.Hun peker også på at ansatte dobbeltkommuniserte om hva slags hjelp han kunne forvente, og at det var ikke samsvar mellom det som var oppfølgingsplanen og hva som skjedde.

"Ansvarsfraskrivelse fra behandlende personell", skriver Syvertsen.

I journalen til pasienten er det mangelfulle og noen ganger ingen notater, noe som har gjort det vanskelig for fylkeslegen å finne ut hva som har skjedd og ikke. I tillegg har fylkeslegen stilt sentrale spørsmål til sykehuset om hva som skjedde, som sykehuset ikke har besvart.

Burde svart

Nytilsatt klinikksjef Oddvar Sæther ved Klinikk for psykisk helse på Sørlandet sykehus innrømmer at sykehuset burde svart på alle spørsmålene fra fylkeslegen og skriver videre:

— Denne saken er primært et ansvar for den som har systemansvaret, det vil si undertegnede, som daværende avdelingsleder og nåværende klinikksjef. Saken er egnet til læring, men ingen fratrer sine stillinger.

- Hvor sannsynlig er det at pasienten ville levd i dag dersom vedkommende hadde fått riktig behandling?

— Dødsårsaken er ukjent. Det er derfor ikke mulig å vurdere sammenheng mellom de avvikene som Helsetilsynet påpeker og pasientens dødsfall.

Sæther opplyser at han ikke er kjent med hva pasienten mente med "forferdelige og krenkende opplevelser" men at sykehuset skal undersøke dette. Dessuten bringes saken opp i kvalitetsråd og inn i avdelingene for å lære ansatte opp til at noe slikt ikke skal skje igjen.

Fylkeslege Anne Sofie Syvertsen opplyser at verken pårørende eller andre etterlatte er blitt kontaktet i forbindelse med tilsynet, og de vet følgelig ikke noe om dette. Men slår fast at sykehuset både har brutt spesialisthelsetjenesteloven og opptrådt kritikkverdig og bekymringsfullt.