NY GIV: Kari Beate Johnsrud Kallhovd (t.v.) og Annette Skeie Jakobsen, daglig leder og grunnlegger av Livsglede for eldre, vurderer nyheten fra regjeringen som en milepæl i stiftelsens åtte år lange historie. Foto: Lars Hollerud

KRISTIANSAND: — Dette er stort. Det er det største og viktigste som har skjedd i vår historie, sier Annette Skeie Jakobsen fra Kristiansand.

Hun fikk ideen til prosjektet, da hun lå syk på sofaen en aprildag for åtte år siden. To måneder senere realiserte hun tanken sammen med studentvenninnen Elin Anita Verdal, i dag utviklingskoordinator i stiftelsen.

Det var fredag ettermiddag helseminister Jonas Gahr Støre la fram stortingsmeldingen Morgendagens omsorg. I denne meldingen er sertifiseringsordningen "Livsgledesykehjem" ett av fem elementer strategien skal bygges på fra 2014 til 2020. — Fremtidens omsorg handler om kapasitet, men ikke minst om kvalitet. Livsglede er et bærende begrep i denne meldingen og noe som kan løfte omsorgsektoren. Det er jo dessuten et flott ord. Livsglede har ingen aldersgrense. Det er viktig at vi ser de eldre og møter dem som mennesker, sier Jonas Gahr Støre til Fædrelandsvennen.

— Det er mange gode eksempler lokalt som bør spres til hele landet. Jeg blir glad når jeg ser hva bruk av musikk gjør med hverdagen til demente ved sykehjem i Bergen. Vi må sørge for at denne kunnskapen kommer hele landet til gode, sier Støre, som gjerne vil møte Annette Skeie Jakobsen.

Først på Sørlandet

For Stiftelsen Livsglede for Eldre er det en milepæl at livsgledesertifisering av sykehjem nå blir en nasjonal ordning. Trondheim er den første kommunen som har vedtatt at samtlige sykehjem skal sertifiseres innen 2015. I forrige uke kom Solhaug bo- og omsorgssenter med som det første på Sørlandet.

— Målet er at alle landets 1000 omsorgssentre sertifiseres. Det bør være mulig, når vi nå kommer med i regjeringens handlingsplan, sier Kari Beate Johnsrud Kallhovd, leder av stiftelsen Livsglede for eldre.

I første omgang er planen å etablere den såkalte gule delen i flest mulig kommuner.

Engler

— Vi kaller dem gule engler. Det vil si frivillige, som på dugnad gir ulike typer bidrag til eldre. Den røde delen er sertifisering av sykehjem. Sertifikat betyr at sykehjemmet skal sette kultur og opplevelser på dagsplanen. Det skjer blant annet ved at hver ny beboers interesser skal kartlegges ut fra ni kriterier, slik at vedkommende får best mulig tilbud. Er vedkommende eksempelvis interessert i dyr, skal det legges til rette for at denne personen får regelmessige møter med dyr. I motsatt fall skal dette rapporteres som avvik, sier Kari Beate Johnsrud Kallhovd.

I dag har stiftelsen 30 lokalforeninger over hele landet. 85 videregående skoler med helsefag har livsgledearbeid på timeplanen, og 40 barnehager bidrar med sykehjemsbesøk. I fjor utløste frivilliges engasjement 400.000 dugnadstimer, en økning på 100.000 timer fra året før. Fjorårets dugnad tilsvarer 220 årsverk.