KRISTIANSAND: — Her er det klart bevist at kvinnen forårsaket ulykken, sa aktor, politiadvokat Jørgen Henriksen, i sin prosedyre i Kristiansand tingrett tirsdag.

Den 71 år gamle kvinnen fra Søgne er tiltalt etter Straffelovens paragraf 238, "for ved uaktsomhet, ved bruk av motorvogn, å ha forvoldt betydelig skade på legeme eller helbred."

Bjørgulf Henriksen fikk omfattende skader i ulykken, som fant sted på Toftelandsveien 22. mars i fjor.

Aktor mener kvinnen er skyldig etter tiltalen, og bør idømmes en fengselsstraff på 24 dager. I tillegg mener han kvinnen må fratas førerkortet for tre år.

Fikk flere varsler

I retten sa kvinnen at hun følte seg trøtt og uvel i forkant av ulykken.

— Da jeg kjørte ned Farvannsbakken, kjente jeg på en trøtthet, som om det lå noe over hodet. Derfor kjørte jeg Toftelandsveien, fordi der er det stille og rolig og lite trafikk, forklarte kvinnen.

LETTET: Bjørgulf Henriksen og kona Trine Lia Henriksen utenfor Tinghuset etter at straffesaken mot 71-åringen som kjørte på mannen, var over. - Jeg føler meg ti kilo lettere nå, sa Trine Lia Henriksen, som sier hun har vondt av 71-åringen og hennes familie. - Det er forferdelig for dem også. Foto: Janne Birgitte Prestvold

På spørsmål fra aktor erkjente 71-åringen at hun burde ha stoppet med en gang hun begynte å føle seg trøtt. Samtidig mener hun at det må ha skjedd noe annet enn at hun falt i ordinær søvn bak rattet, siden hun ikke våknet til av sammenstøtet med Henriksen. — Jeg føler det er en forklaring som jeg ikke har fått en diagnose på, sa 71-åringen, som erklærer seg ikke skyldig etter tiltalen.

I sin prosedyre vektla Henriksen at kvinnen fortsatte kjøreturen til tross for at hun fikk flere varsler.

— Vi har hørt kvinnen forklare at hun ble trøtt og sliten, og valgte en mer egnet vei for å kunne stoppe. Det er ingenting i saken som tilsier noe annet enn at hun sovnet. At hun ikke skal ha våknet umiddelbart etter at hun kjørte på en person, endrer ikke på det, sa aktor, som mener 71-åringen opptrådte uaktsomt.

— Retten må svare ja på at hun er å bebreide i en så stor grad at hun skal straffes. Det må stilles strenge krav til at en bilist må være tilstrekkelig uthvilt. Bruk av motorkjøretøy har betydelig skadepotensiale, som da også har realisert seg her, sa aktor.

- Noe som ikke stemmer

71-åringens forsvarer, Sveinung Søndervik Johnsen, kalte saken en tragedie for alle involverte.

— Det er ikke omtvistet at Bjørgulf Henriksen har fått et helt annet liv etter ulykken. Men min klient skal ikke dømmes for skadene hun har påført ham, men om hun har opptrådt uaktsomt, sa Søndervik Johnsen.

Han fremholdt at det ikke er strafferettslig uaktsomt å sovne bak rattet såfremt det ikke foreligger noe annet i tillegg.— Det var ingenting å utsette på hennes kjøring før ulykken. Hun har forklart at hun tok en annen vei, fordi hun følte seg litt trøtt. Hun gjør seg med andre ord en vurdering, som en bilfører skal gjøre. I mitt hode er det noe som ikke stemmer. Det er uvanlig at en vanlig frisk dame ikke våkner når hun krasjer i en syklist, sa Johnsen, som mente at 18 dagers betinget fengsel var en passende straff, om retten skulle finne henne skyldig.

Forsvareren avviste kravet om oppreisningserstatning på 100.000 kroner, som ble lagt fram av Bjørgulf Henriksens bistandsadvokat, Alf Ånund Breive.

Dom i saken faller 18. april.