AKTOR OG SAKKYNDIGE: Aktor, statsadvokat Hilde Sakariassen, i samtale med de psykiatrisk sakkyndige, lege Magne Thauler (t.v.) og psykologspesialist Vegard Øksendal Håland. Foto: Hallgeir Oftedal

ARENDAL: Den tiltalte kvinnen skulle ha startet sin forklaring i Aust-Agder tingrett i formiddag. Hun rakk bare å få et spørsmål fra aktor før hun brast i gråt. Forsvarer Sveinung Søndervik Johnsen tok henne da med ut av rettslokalet for å samle krefter til å starte sin forklaring.

Den 36 år gamle kvinnen som er tiltalt for overlagt drap på sin far og forsøk på overlagt drap på sin mor, ba om lukkede dører i straffesaken som startet i Aust-Agder tingrett mandag formiddag.

Det var kvinnens forsvarer, advokat Sveinung Søndervik Johnsen, som ba om lukkede dører, men at pressen fikk anledning til å være tilstede.

Kravet om lukkede dører ble drøftet først da saken tok til. Dette spørsmålet ble drøftet for lukkede dører, men en representant for mediene fikk anledning til å kommentere kravet fra forsvareren etter at partene i saken hadde gitt uttrykk for sine synspunkter.

Etter et kvarters pause kom retten tilbake med beskjed om at rettsforhandlingene skal gå for åpne dører, men lukket for publikum når tiltalte forklarer seg. Pressen får være tilstede under hele straffesaken.

I retten sitter den tiltalte tvers overfor sin mor, som ble alvorlig skadet da datteren kom inn i foreldrenes hus onsdag 3. oktober i fjor og knivstakk sin far til døde før mor ble angrepet. men klarte å rømme.

Den tiltalte kvinnen er erklært utilregnelig i gjerningsøyeblikket. Det betyr at påtalemyndigheten kommer til å be om at hun skal overføres til tvungen psykisk helsevern.

Etter at statsadvokat Hilde Sakariassen hadde lest opp tiltalebeslutningen, erkjente den tiltalte kvinnen seg straffskyldig.

Av hennes redegjørelse fremgikk det at moren ble stukket først, klarte å rømme, og at faren kom til og at han deretter ble knivstukket en rekke ganger.

Etter at tiltalte forlot huset møtte hun to personer som hun uoppfordret fortalte at hun hadde drept foreldrene, og ba dem om å ringe politiet.