Lysthus002.jpg Foto: Lars Hollerud
Lysthus003.jpg Foto: Lars Hollerud

KRISTIANSAND: Men snart skal den 3,60 meter lange 3,60 meter store bygningen skinne igjen, og det enda klarere enn da kong Christian VI ble invitert inn til te og kanskje andre ting på 1700-tallet.

Stiftsamtmannens paviljong heter den lille bygningen, som har levd en skiftende og heller anonym og forfallende tilværelse på Vest-Agder-museet de siste årene.

Navnet kommer fra tittelen Johan Albrecht With hadde, da han ifølge gamle skrifter hadde satt i stand sin "gamle og brøstfeldige stiftsgaard" i anledning den nevnte kongens besøk i 1733. Da sto den kvadratiske paviljongen med det hvelvformede taket i Kvadraturen, mer presist i kvartalet mellom Østre Strandgate, Elvegata, Kongens gate og Kronprinsens gate. Med nød og neppe slapp den unna den voldsomme bybrannen i 1892. Da var paviljongen, som altså mest ble brukt som lysthus, for lengst kommet i marinens eie. 14 år etter brannen, i 1906, forærte marinens hovedverft paviljongen til daværende Vest-Agder fylkesmuseum som nettopp var etablert. Den gang holdt museet til på Bellevue, rett ved dagens Samsen, omtrent på rundkjøringen ned til danskeferjene. Senere ble det lille huset flyttet opp til Grimshaugen, der Grim kirke står i dag, før atter en flytting beveget det over til dagens plassering på Vige en gang på 1950-tallet.

Der har det stått nokså stemoderlig plassert, i skogkanten bak Bygada, og i alle fall ikke synlig for passasjerene fra cruiseskipet som gjestet byen og museet sist mandag.

Men noen har både sett det og tatt grep.

Nils Magne Håkegård, museets bygningsansvarlige, har felt trær og engasjert håndverkere for å gjenskape det staselige som i sin tid preget det lille huset.

Blant håndverkerne er Einar Jahnsen, en blikkenslager som ifølge seg selv ikke er oppkalt etter blikkenslager Einar Jahnsen, som var bror til juniors oldefar, som hadde samme yrke og het Bendix Jahnsen. Dette verkstedet kan hvem som helst se, ettersom det er plassert på Vest-Agder-museet, det også.

Uansett har unge Einar Jahnsen satt sitt fagmessige preg på paviljongen, blant annet ved å legge stilig kobbertak.

— Neste år, svarer Nils Magne Håkegård, på spørsmål om når stiftsamtmannens paviljong vil bli like fin som da den sto ny.

Og vel så det.