KRISTIANSAND: — Onsdag i forrige uke sendte vi en bekymringsmelding til smittervernlegen i Kristiansand. Stadig flere av beboerne våre fikk kraftige luftveisinfeksjoner, sier enhetsleder Tove Merethe Lande Ness ved Bispegra omsorgssenter.

Varmtvannet stengt

Bispegra omsorgssenter. Foto: Tor Erik Schrøder

Legionella er en sykdom som smitter via små dråper i lufta. Da den kommunale helseledelsen fikk rede på at en varmtvannstank ved omsorgssenteret var defekt samtidig som stadig flere fikk luftveisproblemer, stoppet de all bruk av varmtvannet med umiddelbar virkning.— Varmtvannet var stengt gjennom helgen. Alle de som er smittet er nå under behandling og på bedringens vei, sier Ness.

Feilen ved varmtvannsanlegget ble utbedret og hele anlegget ble kloret for å fjerne eventuelle bakterier. Det har ikke vært aktuelt å be pårørende om å undersøke hvorvidt de er smittet eller ikke.

Hvis det er snakk om legionella, så er det dusjen som er et sannsynlig smittested

— Hvis det er snakk om legionella, så er det dusjen som er et sannsynlig smittested. Vi har sagt til våre ansatte at de bør kontakte fastlege dersom de begynner å bli forkjølet, sier enhetslederen.

Halvparten syke

De åtte beboerne, som alle bor i samme avdeling, fikk i løpet av kort tid alvorlige luftveissymptomer. Sykdommen og defektene ved varmtvannet gjorde at kommunelegen bestemte seg for å behandle alle åtte som om de var smittet av legionella.

— Dette er i utgangspunktet pleietrengende mennesker som ligger på et sykehjem. Selv om flere av dem har tatt influensavaksine, tror vi fortsatt at dette mest sannsynlig handler om en influensa. Men da vi hørte at varmtvannet ikke hadde holdt den temperaturen det skulle, bestemte vi oss for å ta prøver for å se om det handler om et legionellautbrudd.

Blodrøver

Kommunelegen sier legionella-bakterien nesten finnes overalt i naturen. De aller fleste som blir smittet av bakterien merker sannsynligvis ingenting, en del opplever det som en vanlig infeksjon, mens det i enkelte tilfeller kan utvikle seg til en svært alvorlig, livstruende sykdomstilstand. Bakterien utvikler seg særlig i lunkent, stillestående ferskvann. Smitten spres ved at man puster inn små vanndråper i luften for eksempel i forbindelse med dusjing eller vann som spruter fra fontener.

Vi kan ikke sikkert påvise at det er snakk om legionella før det har gått tre til seks uker etter sykdomsutbruddet

— Vi kommer til å ta blodprøver av de åtte som er smittet. Vi kan ikke sikkert påvise at det er snakk om legionella før det har gått tre til seks uker etter sykdomsutbruddet. I tillegg har vi tatt urinprøver som kan påvise en spesiell form for legionella mye kjappere. Vi har ikke fått svar på noen av disse prøvene ennå, sier Vige.

Ikke smittsom

MANGE SYKE: I denne fløyen fikk halvparten av de seksten beboerne lungebetennelse i løpet av kort tid. Alle blir nå behandlet som om de har fått legionella. Foto: Tor Erik Schr der

Det er også tatt av prøver av vannet i varmtvannsanlegget som ikke har fungert som den skulle. Disse prøvene venter Vige vil være klare i løpet av ti dagers tid.— Vi mener vi har håndtert denne situasjonen på en god og rask måte. Det eneste vi i etterpåklokskapens lys ser, er at institusjoner som opplever at varmtvannet ikke holder den temperaturen det skal, snarest mulig ordner dette. Ved Bispegra viste det seg at et ioneanlegg, som skal forhindre fremvekst av legionellabakterier ikke var slått på.

- Hva gjør dere i forhold til de andre institusjonene?

— Vi kommer til å gjennomgå rutinene når det gjelder kontrollen av varmtvannsanleggene ved de forskjellige institusjonene i kommunen. Vi kommer til å ha et møte med Kristiansand eiendom for å få en statusrapport. Vi har ikke foretatt oss noe i forhold til folk som har vært i kontakt med pasientene. Dette er ikke en sykdom som smitter fra menneske til menneske, sier Vige.