ARENDAL: Åtte måneder etter ulykken anmeldte 42-åringen flere polititjenestemenn ved Agder politidistrikt fordi han mente at han var uvlovlig pågrepet og satt i arresten etter båtulykken.

Spesialenheten for politisaker behandlet saken i fjor, selve avgjørelsen er tilgjengelig gjennom enhetes årsrapport. Enheten har ikke funnet at politiet gjorde noe straffbart, men påpeker rutinesvikt.

42-åringen fra Arendal var fører av en båt der en av passasjerene falt i sjøen og druknet da han forsøkte å komme seg til land. Det fremgår av spesialenhetens avgjørelse at 42-åringen deltok i redningsaksjonen, og ble deretter tatt med til lege for helsesjekk og blodprøvetaking.

Pågrepet og satt i arrest

Etter legebesøket tok politiet mannen med til avhør, men mannen ba om at avhøret ble utsatt til dagen etterpå fordi han ønsket å være sammen med sin egen familie og avdødes familie. Mannens advokat fikk opplyst av politiet at 42-åringen var siktet for uaktsom navigering, og advokaten mente at dette ikke gav grunnlag for pågripelse. Politiet pågrep likevel 42-åringen klokka 15.30, satte ham i arresten kl. 16.48 og løslatt klokka 21.27 etter avhør.

Spesialenheten sier at etterforskningen av saken etterlot usikkerhet om det rettslige grunnlag for avgjørelsen om å pågripe 42-åringen og sette ham i arresten, fordi det først en uke senere forelå en formell siktelse. Da gjaldt siktelsen uaktsomt drap, mens 42-åringen underveis fikk fortalt at han kun var siktet for uaktsom navigering. noe jourhavende jurist også hadde uttalt til mediene.

Spesialenheten henla saken mot juristen da kravet om såkalt forsett i forhold til straffelovens bestemmelse om frihetsberøvelse ikke var oppfylt. For polititjenestemennene som gjennomførte påpgripelsen ble det ikke ansett å være noe straffeansvar, og også for disse ble saken henlagt.

Manglende rapporter

Spesialenheten har likevel sendt saken til politimesteren i Agder for såkalt administrativ vurdering. Årsaken er manglende rapporter om saken. Det bleifølge Spesialenheten ikke sikret etterbarprøvhet knyttet til beslutningen om å pågripe og fengsle 42-åringen, verken igjennom påripelsesbeslutningen og rapporten om pågrepet person. Arrestjournalen og politiets oppdragslogg sier ikke noe om mistankegrunnlaget for inngrept, og heller ikke hvem som traff beslutningen om pågripelse og innsetting i arrest.