LYNGDAL: — Jeg hadde aldri trodd jeg måtte flykte fra Norge for å få helsehjelp, sier Tore Halvorsen, som har fått spredning til levra etter føflekkreft.

— Det er en helt ufattelig situasjon. Kanskje dør jeg uansett, men det er bittert at Norge ikke vil gi meg medisinen som brukes i mange andre land, og som kan hjelpe meg.

Han snakker alvorlig, men bestemt. Vi treffer ham i stua hjemme i Berge Terrasse. Døtrene Tone og Linda er hjemme. De jobber nå døgnet rundt for far sin. Det blir ingen ferie i år.

Samler inn én million

TRENGER ÉN MILLION: Døtrene Tone Halvorsen Borgemyr (t.h) og Linda Halvorsen Ellinsgaard skal samle inn én million kroner til sin far via Facebook. Så mye trengs for å gi ham kreftmedisinen Norge ikke tar seg råd til. Foto: Reidar Kollstad

— Vi har ikke mye penger, men vi har mye kjærlighet i vår familie. Det har pappa lært oss at er viktigst.- Derfor skal pappa få den millionen han må ha for å reise til Danmark, England, Tyskland eller USA. Vi har inne søknader ved sykehus i alle disse landene, forteller døtrene.

I helgen startet de Facebookaksjonen "Hjelp pappa til å få Ipilimumab". Der kan du lese mer om familiens skjebne.

Ipilimumad er medisinen som kan forlenge livet til Tore Halvorsen, kanskje også gjøre ham frisk. Men medisinen er kostbar. En kur koster 876.000 kroner. Det er for mye for norske myndigheter.

De har en tommelfingerregel om at ett års livsforlengelse ikke skal koste samfunnet mer enn mellom 300 og 500.000 kroner i medisiner.

Etter press fra Stortinget, gikk likevel helseministeren i vinter med på å gjøre en ny vurdering av Ipilimumab. Svaret kom 12. juni: Helsedirektoratet vil ikke ta i bruk medisinen, men de åpner for å gjøre en ny vurdering når prisen faller.

— Norge mener altså det ikke er verd pengene å hjelpe meg. Det er bittert, sier Tore Halvorsen.

— Jeg har ikke spesielt stor lyst til å reise utenlands i min situasjon. Men når kuren finnes der, må man jo forsøke. Jeg blir en helseflyktning, sier han.

Halvorsen minner om at han har betalt skatt siden han var 15 år. Først jobbet han som sjømann. Senere som lærer ved Lister videregående skole.

Føflekkreft med spredning

Det var i 2009 han fikk føflekkreft og måtte fjerne venstre øye. Siden har han gått til halvårlige kontroller. 1. juni var han til ny kontroll. Seks metastaser (flekker) ble funnet på levra. Legene måtte bruke noen dager på å sjekke krefttypen. 15. juni fikk han beskjed over telefon: "Du har to, tre måneder igjen å leve".

Tre dager før ble medisinen han trengte avvist.

Siden dødsdommen kom, har leger i Oslo, Kristiansand og andre vært helt fantastiske, i følge datter Tone Halvorsen Borgemyr.

— Alle sier at pappa må få Ipilimumab, men at de dessverre ikke får lov å gi det. En lege sa han selv ville reist til utlandet hvis det hadde vært han, forteller datter hun.

Døtrene har ringt hele verden snart. Overalt blir leger sjokkerte når de hører om praksis i Norge.

- Aktiv dødshjelp

— Vi har selvsagt også spurt norske sykehus om vi kan betale selv i Norge, slik at pappa slipper utlandet. Det får vi ikke lov til, grunnet regelen om likebehandling av alle, sier datter Linda Halvorsen Ellingsgaard.

Hun bruker ordet aktiv dødshjelp

— Det er det riktige begrepet. Medisinen brukes i Sverige, Danmark og i mange land, og den virker. Men i Norge vil de ikke, før prisen går ned. Det er aktiv dødshjelp overfor min far.

Om en uke håper familien å ha et behandlingsopplegg klart i utlandet. De har allerede vært og snakket med banken...

For dyrt i forhold til nytten

SAMMEN: Det er tunge tider for familien i Lyngdal, men de står sammen. Foto: Reidar Kollstad

Ipilimumab er det første medikament i historien som gir livsforlengelse for pasienter med spredning etter føflekkreft. For de fleste andre kreftformer, finnes slike medisiner allerede. Ipilimumab gir mellom to og fire måneders livsforlengelse i gjennomsnitt.Enkelte pasienter får flere års livsforlengelse.

Dette sa helsedirektør Bjørn Inge Larssen i pressemeldingen da preparatet ble nektet brukt i Norge 12. juni, etter at helseministeren hadde krevd en ny vurdering:

"Kostnaden står ikke i forhold til nytten av medikamentet nå. Ipilimumab ser ut til å virke bedre på noen pasienter, og vi håper at det i fremtiden vil bli mulig å identifisere de pasientene medikamentet har effekt på, slik at de kan få medisinen, sa Larssen.

På Helsedirektoratets nettside står det at myndighetene vil vurdere Ipilimumab på nytt når prisen er blitt vesentlig lavere.

— Noe må gjøres

Stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad (KrF) krever at helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen raskt gjør noe med systemene rundt innføring av nye medisiner i Norge.

— Fra Stortinget kan jeg dessverre ikke hjelpe Halvorsen i Lyngdal. I KrF kjempet vi for å få en ny, faglig vurdering av Ipilimumab. Den er kommet, og det er ikke lett for meg å overprøve den.

— Dessverre ser vi flere og flere eksempler på at nordmenn må reise til andre land for å få moderne kreftbehandling eller nye medisiner, sier Ropstad.

Han vil derfor skriftlig be helseministeren gjennomgå systemene. Ropstad mener det er mange eksempler på at Norge tar i bruk nye medisiner veldig sent.

— Det er mer enn merkelig at medisiner ikke er for dyre for våre naboland, og at medisinske fremskritt raskt tas i bruk i land med langt dårligere økonomi enn Norge. Systemet vårt er ikke godt nok. Helseministeren må gjøre noe, sier Ropstad.