KRISTIANSAND: I perioden fram til sommeren vil det nemlig være ulike innkrevingstider – og skilter – for gateparkeringen i Kristiansand.

— Det beste rådet jeg kan gi er å følge med på skiltene. Ikke stol på gammel vane, sier daglig leder Raymond Solaas i Kristiansand Parkeringsselskap.

I høst vedtok bystyret å gjeninnføre ordningen fra før 2008; betalingstiden endres fra klokka 18 til 17 på hverdager og fra 16 til 13 på lørdager.

Hensikten er å styrke handelen i Kvadraturen.

- Livredd for bot

Men p-selskapet har kun rukket å skilte noen av gatene.

— Jøss, jeg visste ikke at tidene skal endres. Men jeg la merke til et skilt med parkering til klokka 17 her for noen dager siden, forteller Per-Christian Aastveit, som mandag løste billett fra automaten i Kongens gate klokka 17.40. Den 28 år gamle eventarrangøren kunne flyttet bilen rundt hjørnet og sluppet å bla opp. Det gadd han ikke.

NY I BYEN: Anette Walmann er på konferanse i Kristiansand, og ble meget usikker da skiltene var forskjellige på hver side av Østre Strandgate. Foto: Vegard Damsgaard

I Østre Strandgate står to ulike skilter på hver side av gaten. Anette Walmann spør Fædrelandsvennen om det er klokka 17 eller 18 som gjelder.

— Jeg hadde nok puttet på penger uansett. Jeg er livredd for parkeringsbot, smiler seminardeltakeren fra Nesodden.

Øker med én krone timen

Parkeringsselskapet mener bilistene er flinke til å sjekke skiltene, og regner ikke med flere gebyrer enn normalt fremover.

— Hvorfor ikke bytte alle skilter samtidig for å slippe forvirring?

— Vi må gjøre det som er praktisk mulig. Det handler også om at utstyret vårt er av ulik alder. De nye kan justeres kjapt, mens eldre automater trenger vi spesialdeler til, svarer Solaas.

Samtidig økes takstene med én krone timen, noe det kommunalt eide selskapet gjør annethvert år for å følge prisindeksen.

3700 gebyrer

For de dyreste plassene midt i byen medfører dette en timepris på 19, 24 og 31 kroner de tre første timene. Politikerne forutsetter at inntektene fortsatt øker.

— Det skal holde hardt, erkjenner parkeringssjefen.

Han sier den hvite vinteren ikke har vært oppløftende for belegg og inntekter på gateparkering. I første kvartal ble det skrevet 3700 gebyrer, 13 prosent færre enn i fjor.

Parkeringsselskapet budsjetterer i år med 63 millioner i inntekter og fire millioner i overskudd. Bykassen tilføres fem millioner kroner, inkludert én million fra reservefondet på 16 millioner.

I parkeringshus og på større parkeringsplasser blir det ingen endring i innkrevingstidene.