KRISTIANSAND: — Er det noen som har noe mer i lommene sine nå? spør lærer Jorunn Køhn i klasse 5a på Torkelsmyra skole.

— Neeeei, svarer elevene.

- Kjøper seg venner

Den siste uken har det vært mye forsøpling i skolegården siden mange av elevene har hatt med seg store mengder godterier.

— Det har blitt grisete, og mye støy rundt godteriet. Noen bruker godteri til å kjøpe seg venner, andre har brukt godteri til å få mindre barn til å gjøre dumme ting, som å kaste snøball for eksempel, forklarer rektor Vigdis Klokseth.

En dag så spesialpedagogisk leder, Glenn Haugland at en elev hadde med seg en hel kasse med snop.

— Det stod sikkert 20 barn rundt, og det ble delt ut snop til alle som stod der. Det ble skikkelig styr, sier han.

Også i klasserommet har snopet bydd på problemer. Lærerne har brukt mye tid på å be elevene om å spytte ut tyggisene, og det har også vært et problem at mange har spyttet ut godteri på gulvet. Da har det gått mye tid på å finne ut hvem som har gjort det, og til å rydde opp griset.

— Ja, vi vet jo at barn blir urolige av for mye sukker, sier rektor på spørsmål om det merkes på barna at de har spist mye godteri den siste uken.

Slikkerier: I 7. klasse leverte elevene fra seg en hel boks med slikkerier. Foto: Tore-André Baardsen

Ikke lov med snop

I går var det altså nok, for det er slettes ikke lov til å ha med seg snop på skolen. Dersom elevene har med seg tyggis eller slikkerier, blir dette inndratt, står det i skolens trivselsreglement. Siden skolen ikke har lov til å ransake elevenes sekker, ble elevene bedt om å tømme sekkene sine selv og tømme lommer for eventuelle slikkerier.

I klasse 5a kom det inn en liten haug fremme hos lærer Jorunn Køhn. Det er et godt utvalg av smellepulver og store sukkerkuler. På flere av pakkene står det at snopet gikk ut på dato i 2005. — Det er litt ekkelt. Ville dere drukket så gammel melk? spør lærer Køhn.

— Neeei, æsj, svarer elevene.

— Hvor er det dere har kjøpt alt dette godteriet? spør hun klassen sin.

— På CrazyPrize, svarer elevene.

Snop i skogen

Nesten halve klassen rekker opp hånden på spørsmål om hvor mange som har vært på CrazyPrize for å kjøpe slikkerier. Flere av elevene har fylt en handlevogn med godteri for 200 kroner, eller en bærepose for 100 kroner. Noen med foreldrenes samtykke, andre uten.

— Hvor lenge skal dere fortsette med dette, spør en av elevene.

— Så lenge som vi må. Vi vil jo ikke ha masse søppel i skolegården, svarer Køhn.

— Det er noen som gjemmer snop i skogen, sier en annen elev og får bekreftende nikk fra klassekameratene sine.

— Det er kjempebra at dere er så ærlige. Takk for at dere forteller meg dette, skryter Køhn.

- Ekkelt

Even Helle (11) og Camilla Lampe Tollevik (10) har ikke hatt med seg godteri på skolen, og hadde ikke noe i mot at skolen ba elevene om å gi fra seg godteriet.

— Det er blitt veldig mye søppel i skolegården, sier Even Helle.

— Det er ekkelt, samtykker Camilla Lampe Tollevik.

I storefri tok 4., 5., og 6. - klasse selv initiativ til å rydde opp snoperotet i skolegården.

— Vi sender med melding hjem til foreldrene om at de må være obs på at det ikke er lov til å ha med godteri på skolen. Vi håper at det vil hjelpe, sier rektor Vigdis Klokseth.