FORNØYD: Trond Willy Wilhelmsen fra Kristiansand er fornøyd med avgjørelsen fra Gjenopptakelseskommisjonen. - Slik jeg forstår det er saken nå endelig avsluttet, sier Wilhelmsen. Foto: Schr der, Tor Erik

KRISTIANSAND: Travkusken Atle Hamre ble høsten 2008 dømt for utpressing av investor Trond Wilhelmsen fra Kristiansand. I august 2010 ba Hamre om at saken ble gjenopptatt.

Gjenopptakelseskommisjonen har nå avgjort at begjæringen ikke tas til følge.

"Kommisjonen finner etter en samlet vurdering at det som er påberopt — sammenholdt med lagmannsrettens dom og det som for øvrig foreligger av opplysninger i saken - ikke gjør det tvilsomt om lagmannsrettens dom er riktig. Gjenåpning vil således heller ikke kunne besluttes", konkluderer kommisjonen.

Les også: Hamresaken avvist i Høyesterett

Kidnappet og bortført

Atle Hamre ble dømt for å ha gitt torpedoer i oppdrag å presse Trond Wilhelmsen for 2,5 millioner kroner i 2008. Wilhelmsen ble kidnappet og bortført fra kontoret sitt og kjørt til Vallesverd, før han deretter ble truet til å ta ut penger i banken.

Wilhelmsen sier han er fornøyd med avgjørelsen, som han først ble kjent med da fvn.no tok kontakt torsdag.

- Det er veldig hyggelig å høre, men ikke noe annet enn forventet. For mitt vedkommende var saken over etter den siste avgjørelsen i Høyesterett. Siden har jeg ikke brukt noe energi på den. Saken har vært belastning nok allerede, sier Wilhelmsen.

- Har ikke vurdert saken

Atle Hamreble dømt til fire års fengsel i saken, en dom han nå har sonet ferdig. Hamre mistet etterpå travlisensen på livstid, men er nå tilbake i travsporten som bakmann i stallen til lillebroren Frode.

- Jeg konstaterer at kommisjonen ikke har vurdert saken, sier Atle Hamre til fvn.no.

Hamre forteller at saken ikke er avsluttet fra hans side, men viser til sin advokat Nils Christian Nordhus for ytterligere kommentarer. Nordhus var torsdag utilgjengelig.

Endret forklaring

I sin begjæring om gjenopptakelse viste Hamres advokat til at det var flere nye bevis i saken. Det mest sentrale var at 37-åringen som skal ha stått bak kidnappingen har endret forklaring. Torpedoen ble i Agder lagmannsrett dømt til fengsel i åtte måneder for sin rolle i saken.

I et avhør ved Larvik politistasjon i 2010 forklarte 37-åringen at dommen mot Hamre var feil. Han hevdet da at det var to menn fra Oslo som hadde gitt ham oppdraget og ikke Hamre.

Ikke nye bevis

Gjenopptakelseskommisjonen mener den endrede forklaringen ikke kvalifiserer som et nytt bevis. Den viser til at 37-åringens forklaring om at Hamre ikke sto bak utpressingen ikke er ny. Kommisjonen peker også på at torpedoens troverdighet også var et tema under rettsaken i lagmannsretten.

"Etter kommisjonens vurderinger styrkes ikke NNs (37-åringen) troverdighet av at han igjen endrer forklaring. Innholdet i NNs nye forklaring gir heller ikke grunnlag for ytterligere utedning", skriver kommisjonen.

Vil ikke navngi

Kommisjonen viser ellers til at 37-åringen ikke vil navngi de to som skal ha stått bak oppdraget og at dette bidrar til å svekke mannens troverdighet. Opplysningene blir samtidig vanskelig å etterprøve.

Øvrige bevis som Hamre viser til mener kommisjonen i stor grad ble behandlet da saken gikk for retten. Ifølge kommisjonen fremstår Hamres begjæring "langt på vei som en anke over lagmannsrettens bevisbedømmelse."

En enstemmig kommisjon kom derfor frem til at begjæringen ikke tas til følge.